POREZNA INSPEKCIJA

Kina pokrenula istragu protiv najvećeg proizvođača iPhonea u svijetu

23.10.2023. 11:49 / Izvor: Agencije
KINA

Kina je pokrenula istragu protiv kompanije Foxconn koja je najveći proizvođač iPhonea u svijetu.

Kina je pokrenula istragu protiv kompanije Foxconn koja je najveći proizvođač iPhonea u svijetu, a čije je sjedište u Tajvanu, izvijestili su u nedjelju kineski državni mediji.

Global Times, pozivajući se na anonimne izvore, kaže da su dužnosnici proveli porezne inspekcije u kompanijama Foxconna u dvije kineske pokrajine.

Iz kompanije Foxconn je saopćeno da će sarađivati u istrazi.

Kompanija je najveći proizvođač iPhonea za američkog tehnološkog diva Apple i jedan je od najvećih poslodavaca na svijetu.

Global Times je također rekao da je kineski odjel za prirodne resurse izvršio istragu na licu mjesta o korištenju zemljišta od strane ključnih kompanija Foxconna u provincijama Henan i Hubei, javlja BBC.

"Poštivanje zakonskih propisa svugdje gdje poslujemo širom svijeta temeljno je načelo Hon Hai Technology Group (Foxconn)", stoji u saopćenju kompanije.

Osnivač Foxconna Terry Gou će se kandidovati kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima u Tajvanu koji bi se trebali održati u januaru. 

Očekuje se da će izbori imati značajan uticaj na odnos Tajvana s Kinom s obzirom na napetosti između njih koje su porasle u protekloj godini.

Kako su tvrdnje Pekinga o samoupravnom otoku postajale sve odlučnije, predsjednički kandidati iznijeli su svoje različite vizije o tome kako odgovoriti.

Global Times je izvijestio da "mnogi ljudi" u Tajvanu sumnjaju da je Foxconn pod istragom jer se Gou kandiduje za predsjednika.

Međutim, državni list dodaje da su kineski stručnjaci rekli da je istraga "normalna i legitimna, budući da svaka kompanija prolazi kroz poreznu inspekciju".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti