Američki regulator

Amazon zaradio milijardu dolara kroz algoritam za podizanje cijena

03.11.2023. 08:56 / Izvor: Agencije
Amazon

Kompanija Amazon je koristila niz nezakonitih strategija za povećanje profita u svojoj online maloprodajnoj imperiji.

Kompanija Amazon je koristila niz nezakonitih strategija za povećanje profita u svojoj online maloprodajnoj imperiji, uključujući algoritam koji je podizao cijene koje domaćinstva plaćaju i izvlačeći više novca od nezavisnih trgovaca. Time je uvećao prihod za više od milijardu dolara, navodi američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) u novom sudskom podnesku.

Tužba FTC-a je podnesena u septembru, ali je sada dopunjena, prenosi Tanjug.

Amazon, koji ima milijardu artikala u svojoj online ponudi, kreirao je tajni algoritam pod internim nazivom „Projekt Nessie“ da identificira specifične proizvode za koje predviđa da će druge online prodavaonice pratiti povećanje njegovih cijena.

„'Projekt Nessie’ je korišten za ekstrakciju više od milijardu dolara direktno iz džepa Amerikanaca“, objavio je FTC.

Portparol Amazona Tim Doyle rekao je da FTC „pogrešno karakterizira“ alat za određivanje cijena i da ga je kompanija prestala koristiti prije nekoliko godina.

„Nessie je korištena da pokuša spriječiti usklađivanje cijena kompanije koje bi dovelo do neuobičajenih ishoda da cijene postanu toliko niske da su neodržive“, rekao je Doyle.

FTC je sporni algoritam nazvao „nelojalnom metodom konkurencije“ jer manipulira drugim online prodavaonicama da podižu cijene, dozvoljavajući Amazonu da uradi isto.

Amazon je također optužen da je pokušavao sakriti informacije o operacijama od antimonopolskih organa, koristeći funkciju poruke koja nestaje u aplikaciji za razmjenu poruka Signal. FTC navodi da je kompanija uništila komunikaciju od juna 2019. do početka 2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti