"Mora postojati drugi način"

Blinken: Situacija u Gazi je mučna, patnja nedužnih mi slama srce

17.01.2024. 13:07 / Izvor: N1
blinken

O dešavanjima na Bliskom istoku i diplomatskim naporima na okončanju rata u Davosu je govorio i američki državni sekretar Antony Blinken.

O dešavanjima na Bliskom istoku i diplomatskim naporima na okončanju rata u Davosu je govorio i američki državni sekretar Antony Blinken. Blinken koji se nedavno vratio s diplomatske turneje po bliskoistočnom regionu smatra da se mora napraviti takav okvir u kojem bi se u rješavanje ovog pitanja uključili Izrael, arapski lideri, ali i "reformisana Palestinska samouprava". Prema Blinkenovom mišljenju nijedno rješenje neće biti lako, ali su se prilike dovoljno promijenile da bi mogle dovesti do konačnog rješenja.

Blinken je nazvao patnju Palestinaca u Gazi “mučnom”, dodajući da “mora postojati drugi način” koji će riješiti zabrinutost Izraela.

“Ono što vidimo svakodnevno u Gazi je mučno, a patnja koju vidimo među nedužnim muškarcima, ženama i djecom slama mi srce”, rekao je Blinken.

Blinken je opisao “tragediju” u Gazi kao “razornu”.

“Uvjeren sam da mora postojati i da postoji još jedan način koji odgovara na najdublje zabrinutosti i pitanja Izraela. Izraelci moraju živjeti sigurni. Ne mogu imati ponavljanje 7. oktobra. Nijedna zemlja ne bi prihvatila ponavljanje 7. oktobra”, rekao je šef američke diplomatije.

Tokom izraelske vojne kampanje, najmanje 24.448 Palestinaca je ubijeno, a 61.504 ranjeno. Među njima je veliki broj žena i djece.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti