Project Titan

Apple nastavlja s razvojem automobila, poznato je kad bi mogli predstaviti

25.01.2024. 10:19 / Izvor: Zimo
Apple

Prošlo je skoro deset godina od kada je Apple krenuo s projektom razvoja svog električnog automobila nazvanog Project Titan.

Prošlo je skoro deset godina od kada je Apple krenuo s projektom razvoja svog električnog automobila nazvanog Project Titan, a čini se kako se kompanija nije previše pomaknula s mrtve točke. Početna ideja Applea bila je napraviti potpuno autonoman automobil, odnosno vozilo u kojem uopće neće biti volana, već će njima upravljati isključivo računalo. Sredinom prošlog desetljeća zaista smo mogli čitati takve optimistične najave kako će tehnologija toliko napredovati da su potpuno autonomna vozila samo pitanje godine.

No u praksi se pokazalo kako stvari ne idu tako lako. Napredak je polagan, a izazovi pri razvoju tehnologije su brojni. Čini se kako za sada jedino u Waymu imaju razloga za zadovoljstvo, iako je njihov robotaksi servis dostupan samo na nekoliko američkih tržišta. S druge strane, Cruise, čiji su robotaksiji također prevozili putnike, povukao je svoja vozila s tržišta na kojima su bila dostupna i neće ih vratiti dok se tehnologija ne usavrši.

Apple je s vremenom promijenio fokus u razvoju pa su, umjesto automobila, namjeravali razviti samo tehnologiju za autonomno upravljanje vozilima, no i od tog su smjera odustali i sada su se ponovno fokusirali isključivo na automobil. Ovog puta, plan je napraviti klasičan automobil s volanom kojim će upravljati ljudi, no imat će neke autonomne opcije. Prema posljednjim informacijama koje dolaze od pouzdanih izvora, Apple Car bi se na tržištu trebao pojaviti - 2028. godine

Za očekivati je kako će autonomna tehnologija značajno napredovati tijekom sljedeće četiri godine te bi je Apple trebao implementirati u svoje vozilo, no ipak samo kao neku vrstu asistenta u vožnji, uz koju će vozač uvijek morati biti na oprezu spreman preuzeti volan u ruke. Apple Car tako bi, umjesto četvrte razine autonomije kakvu su prvotno planirali, trebao imati Level 2+, uz mogućnost da bi se ta tehnologija mogla dodatno nadograditi tijekom vremena. Dakle, po tehnologiji, može se očekivati automobil sličan današnjim Teslama.

Prema Bloombergu, Appleov odbor vrši pritiska na Tima Cooka da konačno s njima podijeli plan za Project Titan ili, ako misli da taj projekt ne mogu realizirati, neka ga u potpunosti ugase. Dio zaposlenika navodno nije zadovoljan planom, a analitičari se pitaju može li Apple donijeti neke značajne inovacije na ovo tržište ili će to biti samo još jedan od električnih automobila s autonomnim opcijama, jedino što će sprijeda imati logo jabuke.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti