Šest mjeseci prije događaja

Direktor OO Olimpijskih igara u Parizu pod istragom zbog nezakonitih isplata

06.02.2024. 12:40 / Izvor: Fena
Pariz

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu o isplatama direktoru organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu Tonyju Estanguetu.

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu o isplatama direktoru organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu Tonyju Estanguetu, rekao je pravni izvor u utorak, u neugodnom razvoju događaja šest mjeseci prije početka igara, navodi AFP. 

Istraga tužitelja specijaliziranih za finansijski kriminal pokrenuta je prošle sedmice, a ispitat će način na koji Estanguet prima platu kao direktor organizacionog odbora igara, rekao je izvor pod uslovom da ostane anoniman.

Tony Estanguet, olimpijski kanuista koji je osvojio trostruku zlatnu medalju, do sada je bio pošteđen pravnih problema koji su mučili druge članove organizacionog tima Olimpijskih igara u Parizu.

Njegova godišnja naknada od 270.000 eura (290.000 dolara) bez poreza i bonusa objavljena je javno 2018. godine nakon bure zbog izvještaja da će dobiti skoro duplo veći iznos.

Ali, prema otkrićima istraživačkih novina Le Canard Enchaine prošlog oktobra, Estanguet koristi sopstvenu kompaniju da mjesečno dostavlja račune organizacionom odboru, umjesto da dobija fiksnu platu.

Estanguet se očito odlučio za ovkav aranžman kako bi izbjegao ograničenje na platu nametnuto dobrotvornim organizacijama sa istim statusom kao što ima i organizacioni odbor.

Glasnogovornik Olimpijskog komiteta rekao je da je "zaprepašten vijestima o istrazi" s obzirom da su Estanguetovu platu odobrili odbor i zvaničnici u ministarstvu ekonomije.

Istraga predstavlja veliki udarac za ovog 45-godišnjaka, koji predstavlja javno lice Olimpijskih igara u Parizu u nastojanju da usmjeri pažnju na pripreme za sportske događaje na igrama koji se održavaju od 26. jula do 11. augusta ove godine. 

Olimpijske igre su u prošlosti više puta bile okaljane korupcijom, bilo zbog načina na koji su dodijeljivana domaćinstva igara ili zbog unosnih ugovora o izgradnji i uslugama koji čine dio cjelokupnog događaja.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. odlučni su da prikažu drugačiju vrstu Olimpijskih igara, lišenu uobičajenih problema ogromne prekomjerne potrošnje, rasipnih ulaganja u infrastrukturu i raširene korupcije.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine dovele su grad do bankrota, dok su optužbe za korupciju velikih razmjera šokirale širu javnost.

Bivši direktor organizacionog odbora igara u Riju i guverner grada su kasnije osuđeni zbog korupcije. 

Nekoliko poslovnih ljudi je također proglašeno krivim za podmićivanje člana Olimpijskog komiteta u Tokiju u skandalu koji je pokvario raspoloženje na Igrama 2020. održanim u japanskoj prijestolnici s godinu dana kašnjenja zbog pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti