Ne postoji pravna osnova

Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

29.02.2024. 10:07 / Izvor: Fena
g7

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u srijedu je javno osporio stav američke kolegice Janet Yellen da bi bilo legalno unovčiti

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u srijedu je javno osporio stav američke kolegice Janet Yellen da bi bilo legalno unovčiti oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, otkrivajući duboke podjele među zemljama Grupe sedam.

Le Maire je, govoreći nakon sastanka finansijskih zvaničnika G7, odbacio stav Sjedinjenih Država i kazao da je Francuska uvjerena da ne postoji dovoljna osnova u međunarodnom pravu za nastavak tih aktivnosti i da je potreban daljnji rad.

Rekao da bi svi takvi potezi trebali biti u potpunosti potkrijepljeni međunarodnim pravom i potrebna je podrška svih članica Grupe 20 velikih ekonomija - koja uključuje Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su kritične prema Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici G7 godinu dana se bore da pronađu dogovor o tome šta da rade s ruskom suverenom imovinom imobiliziranom nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022., a čelnici G7 tražili su moguća rješenja do juna.

Njihova ovosedmična debata na marginama sastanka ministara finansija iz velikih globalnih ekonomija G20 u Sao Paulu pokazala je da još "treba preći priličnu razdaljinu", prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti