IZVJEŠTAJ

Amazon povukao iz prodaje milione krivotvorenih proizvoda

26.03.2024. 13:35 / Izvor: Agencije
amazon

Amazon prodaje robu i nudi platformu drugim trgovcima.

Američki maloprodajni i tehnološki div Amazon povukao je iz prodaje više od sedam miliona krivotvorenih proizvoda u 2023. godini, pokazuje izvještaj na koji se poziva dpa.

Kompanija je 2020. osnovala Odjel za borbu protiv krivotvorina, koji je do sada podnio tužbe i krivične prijave protiv više od 21.000 pravnih i fizičkih lica odgovornih za njihovu prodaju, rekao je Dharmesh Mehta, potpredsjednik Amazona.

Mjere borbe protiv krivotvorina obuhvataju proizvode koji su trebali biti uvedeni u Amazonov logistički ciklus i informiranje kompanija i vlasti o skladištima krivotvoritelja, navodi kompanija.

Ističu i da sada temeljito provjeravaju prodavače, što krivotvoritelje odvraća od otvaranja novih računa na njihovoj platformi, prenosi Hina.

Presuda u Španiji

Amazon prodaje robu i nudi platformu drugim trgovcima, napominje agencija dpa.

U 2023. zaustavili su, prema Mehtinim riječima, više od 700.000 pokušaja otvaranja novih računa i preduhitrili krivotvoritelje koji su namjeravali prodavati krivotvorene proizvode. Brojka je znatno manja nego u 2020. kada je blokirano šest miliona pokušaja.

U Evropi, Amazon je u saradnji s njemačkim proizvođačem automobila BMW-om nedavno pokrenuo spor pred sudom u španskom Alicanteu, nadležnom za zaštitu robnih žigova u EU-u, kako bi zaustavio prodaju krivotvorenih BMW-ovih dijelova i opreme.

Sud je presudio da su četiri Španca pokušala prodati krivotvorene proizvode na Amazonovoj platformi u Evropi, naredivši krivotvoriteljima da ih unište i plate odštetu tužiocima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti