Kolektivna tužba

Pretplatnici Amazon prime-a pred sudom osporavaju jednostranu promjenu uslova

07.06.2024. 15:43 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Kolektivnom tužbom se želi postići povrat dijela pretplate potrošačima a zbog novih uslova.

Gotovo 20.000 domaćinstava pridružilo se kolektivnoj tužbi protiv njemačkog ogranka kompanije Amazon, američkog milijardera Jeffa Bezosa, zbog jednostrane promjene uslova i cijene za praćenje njenog streaming servisa Amazon prime u Njemačkoj.

Centrala za zaštitu potrošača u pokrajini Saksoniji, podnosilac tužbe, saopštila je 7. juna da su se u spisak tužilaca do ovog trenutka upisala 18.534 korisnika. Registar učesnika u kolektivnoj tužbi otvoren je 23. maja.

Amazon je 5. februara ove godine na teritoriji cijele Njemačke u svom streaming servisu Amazon Prime uveo dodatne reklame i smanjio kvalitet slike i zvuka.

Kompanija je korisnike o tim promjenama obavijestila emailom u januaru i svoj je plan realizovala bez pristanka oko 17 miliona pretplatnika.

Korisnici su nove, nepovoljnije uslove mogli da izbjegnu samo ako ugovore novu pretplatu, skuplju 2,99 eura.

Kako navodi Centrala za potrošače, mnogi su pravni stručnjaci ocijenili da je takav postupak Amazona nezakonit i da je promjena uslova iz ugovora o pretplati moguća samo uz pristanak korisnika.

Zato je centrala podnijela kolektivnu tužbu kojom želi da postigne da se potrošačima, zbog novih uslova, vrati dio pretplate.

Iako nije riječ o velikom iznosu za pojedince a postupak bi mogao da se rastegne godinama, predsjednik Centrale za potrošače Andreas Ajhhorst izjavio je da je "razočaravajuće da najveća i najuticajnija preduzeća misle da sve može da im prođe".

"Borba protiv tako velikog providera od nas zahtijeva puno snage, ali mislimo da je naš zadatak da se angažujemo protiv takvog nekorektnog ponašanja", rekao je Ajhhorst.

Tužbi mogu da se priključe svi koji su prije 5. februara 2024. imali važeći ugovor o pretplati za Amazon Prime Njemačka, a i oni koji su pristali na novu, skuplju pretplatu.

Klijenti tužbi mogu besplatno da se priključe online preko stranice Ministarstva pravde i za njih, kako se navodi, sudski postupak ne iziskuje nikakve troškove.

Postupak teče pred sudom u Bavarskoj gdje je i sjedište Amazona Njemačka. Kompanija Amazon, čije je glavno sjedište u američkom Seattlu, još je početkom godine odbacila primjedbe i tvrdi da je sve radila po zakonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti