Vijesti

Teška situacija u drvoprerađivačkoj industriji TK: Ugašeno 300 radnih mjesta, a poticaja nema

17.08.2009. 11:35 / Izvor: Tuzlanski list

Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvih pola godine u Federaciji BiH, u odnosu na isti period prošle godine, manja je za 25 %. Razlog za ovoliko smanjenje prodaje jeste manja potražnja za drvetom od strane prerađivača drveta i proizvođača namještaja, ali i izostajanje bilo kakvog vida podsticaja drvne industrije iz budžeta.

Najveća posljedica ovakve politike, ali i krize koja je posljednjih mjeseci potresala BiH i Tuzlanski kanton, jeste otpuštanje radnika.

U posljednjih sedam mjeseci u Tuzlanskom kantonu iz drvne industrije otpušteno je ukupno oko 300 radnika, od kojih je najveći proizvođač "Konjuh Živinice" morao otpustiti čak njih 190.

"Mi smo izgubili pola tržišta u Hrvatskoj i Srbiji i to nam je stvorilo ogromne gubitke. Iako smo povećali izvoz u Njemačku, Češku i Francusku, nismo mogli nadoknaditi gubitke na regionalnom tržištu. Upravo je smanjenje potražnje i dovelo do otpuštanja radnika, jer u suprotnom ne bismo mogli održati likvidnost preduzeća", kazao je Halid Suljagić, tehnički direktor "Konjuha".

U sličnoj situaciji je i preduzeće "Šume TK", koje je u posljednjih sedam mjeseci smanjilo prodaju drvnih sortimenata i do 40 %. Do značajnijeg pomaka neće doći, ukoliko se vlast aktivnije ne uključi u rješavanje problema drvne industrije i ne prestane manipulisata krizom, kažu u ovom preduzeću.

"Ove godine čak nećemo dobiti ni namjenska sredstva za održavanje šuma i kapitalne projekte. Ta sredstva su obavezna i radi se o novcu koji su preduzeća namjenski odvajala za šume. Međutim, Federalna vlada je odlučila da ove godine ta sredstva ne podijeli", kazao je Refik Hodžić, v.d. direktora "Šume TK".

Kako saznaje Tuzlanski list, u ovom federalnom fondu postoji oko 3,5 miliona maraka namjenskih sredstava za šume širom Federacije, međutim, ona neće biti podijeljena. Taj novac dijelom ide i u plaće zaposlenika u svim javnim preduzećima šuma i značajno bi pomogao likvidnijem poslovanju i "Šuma TK".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti