Traži se obustava izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

13.02.2016. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Traži se obustava izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Federalna vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske.

Prihvativši informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je izrazila protivljenje aktivnostima Republike Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

S tim u vezi, Federalna vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske.

Trgovska gora u hrvatskoj općini Dvor udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH, a ta lokacija je ispresijecana vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijekama Uni i Kupi.

Potok Žirovac, koji protiče područjem predviđenim za odlagalište radioaktivnog otpada, direktno se ulijeva u Unu, čija se voda koristi za piće, navodnjavanje zemljišta, kupanje i druge turističke sadržaje.

Područje Trgovske gore je od krečnjaka, sa strmim nagibima i unutrašnjim pukotinama, pa su stijene vodopropusne, što dodatno ukazuje da ova lokacija nije prihvatljiva za odlaganje radioaktivnog otpada. Uz to, ovo područje se nalazi u 6. i 7. trusnoj zoni s jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima, istaknuto je na Vladi.

Krajem aprila 2015. godine općine Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša iz Federacije BiH, kao i Novi Grad i Kostajnica iz Republike Srpske, potpisale su akt kojim izražavaju žestoko protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, tražeći od svih nadležnih institucija obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada.

U suprotnom, određivanjem lokacije Trgovska gora za odlagalište nuklearnog otpada mogu biti nanesene nesagledive posljedice po zdravlje i život stanovnika u neposrednoj blizini, priopćili su iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti