Tuzla prvi grad u BiH u kojem će biti realizovan projekat sistem daljnskog grijanja u domaćinstvima

16.08.2012. 08:43 / Izvor: Danas.info - TIP
Tuzla prvi grad u BiH u kojem će biti realizovan projekat sistem daljnskog grijanja u domaćinstvima


Na jučerašnjoj sjednici Kolegija općinskog načelnika predstavljeni su elementi pilot projekta˝Snabdijevanje individualnih objekata visinskih zona toplinskom energijom˝ sa polaznom tačkom od tuzlanskog naselja Kula. Riječ je o priključenju individualnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja. Zanimljivo je da će Tuzla biti prvi grad u BiH u kojem će se realizirati jedan ovakavprojekat.

Prema riječima rukovodioca Sektora za razvoj Centralnog grijanja d.d. Tuzla Amera Karabegovića, pilot projektom predviđeno je priključenje 2.500 stambenih objekata. "Mi ćemo organizovati i bit ćemo nosioci izrade energetskog pregleda objekata i davat ćemo smjernice šta trebaju ti objekti da urade kako bi bili ekonomski i tehnički uslovni za priključenje na sistem daljinskog grijanja", pojasnio je Karabegović.

Projekat je podjeljen na nekoliko faza, a Centralno grijanje je već izradilo projektnu dokumentaciju koja se sastoji od tri glavna projekta. Prvi je primarna vrelovodna mreža, zatim centralna toplinska podstanica, dok jetreći sekundarna vrelovodna mrrža kojom će se doći do svakog objekta. "Dok se bude radio taj projekat mi ćemo organizirati energetski pregled i napravitianalizu šta je potrebno. Dok smo bili na terenu vidjeli smo da već određeni broj objekata ima minimalne uslove da se priključi bez većeg ulaganja. Intenzivno radimo na mogućnosti i pokušaju da ljudima što više pomognemo, jer nama nije cilj da kažemo: ‘To košta toliko, pa se priključujte’. Nama je u interesu da taj projekat bude energetski efikasan, a kako bi ga mogli prezentirati i široj javnosti izvan Tuzle˝, dodao je Karabegović.

Građani dali ˝zeleno svjetlo˝

Na sjednici Kolegija moglo se čuti da je za pomenuti projekat urađena i anketa, a rezultati su više nego pozitivni, s obzirom da susvi anketirani građani dali ˝zeleno svjetlo˝, odnosno svoj pristanak zapriključenje na sistem daljinskog grijanja. ˝Svi su spremni da idu u to ulaganje, a sada se mora napraviti konačna ekonomska matematika kako će se to realizirati. Idemo na to da najmanje ‘oštećeni’ budu građani˝, nastavio je Karabegović.

U ime Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Kemal Kurević, kazao je da je jedan ovakav projekat izuzetno važan za Tuzlu. ˝Kao resorna služba imamo veliki pritisak i očekivanja građana iz svih mjesnih zajednica koje na neki način imaju mogućnost dobijanja toplinske energije. Zaista ovaj projekat se sa nestrpljenjem očekuje, ne samo u Kuli nego i svim ostalim mjesnim zajednicama koje gravitiraju u ovom urbanom dijelu Tuzle˝,rekao je Kurević

Proširenje vrelovodne mreže na području općine Tuzla

Kada je u pitanju realizacija projekta proširenja vrelovodne mreže na području općine Tuzla načelnik Imamović je istakao da je u toku ugradnja podstanica u Šićkom Brodu.

"Sada idemo prema Kreki sa mrežom istvaranjem uslova, a zatim tu je i projektni zadatak za izradu studije izvodljivosti za dugoročno snabdijevanje toplinskom energijom općine Tuzla. Našje cilj da nakon završetka sa priključenjem svih kolektivnih objekata, pređemo na toplifikaciju individualnih objekata, a vezano za to je kapacitet Termoelektrane Tuzla. Zajedno sa Elektroprivredom BiH radimo na projektu, odnosno velikoj investiciji EP BiH u TE Tuzla. Taj projekat ima u vidu i veliku količinu pare za zagrijavanje kolektivnih i individualnih objekata, i to ne samo Tuzle nego i susjedne općine Živinice i Lukavac. Mi smo optimisti u namjeri da ostvarimo cilj, jer je naš ukupan cilj energetska efikasnost˝, istakaoje Imamović.

Dodao je i da je dobijena i pravna bitka u vezi s naknadom za zagađenje zraka, za dobijanje sredstava koja su trenutno na računu Vlade TK. čekuje se da će Općina Tuzla dobiti oko 50 posto sredstava, što je kako načelnik kaže, "finansijska injekcija" za realizaciju zacrtanih ciljeva koji setiču jeftinijeg i zdravijeg života u gradu soli.

Administrativne taksemanje od septembra

Na Kolegiju se ponovo otvorila i priča o Odluci o administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksi koja je usvojena na sjednici Općinskog vijeća Tuzla 10. jula tekuće godine. Naime, iako je planirano da cijene takse od januara naredne godine budu umanjene za oko 10KM, do toga će ipak ranije doći, a kako je rečeno, najvjerovatnije već narednog mjeseca.

˝Mi imamo najkraće rokove i najniže takse i zato smo ovoga trena najveće gradilište u BiH. Međutim, eksperti Svjetske banke su nas ubijedili da rokovi mogu biti kraći i takse manje. Ja sam donio Pravilnik o racionalizaciji rada općinskih službi gdje zakonom propisane rokove nemamo pravo produžiti, al imamo skratiti˝, rekao je Imamović, te dodao da će ova Odluka biti zastupljena na sjednici OV Tuzla u septembru. Na kraju, važno je dodati da će svi obrasci biti dostupni i na web stranici Općine Tuzla, isto kao i pojašnjenja koja je neophodna dokumentacija kako bi zahtjev koji se predaje bio potpun.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti