Tuzlanska industrija na izdisaju

04.04.2016. 08:39 / Izvor: Nezavisne novine
Tuzlanska industrija na izdisaju

Industrijski basen u Tuzli je nekada bio sinonim razvoja i prosperiteta, a danas su od toga ostale mnogobrojne privatizacijom uništene fabrike, štrajkovi i hiljade radnika na ulici.

Industrijski basen u Tuzli je nekada bio sinonim razvoja i prosperiteta, a danas su od toga ostale mnogobrojne privatizacijom uništene fabrike, štrajkovi i hiljade radnika na ulici. Raspoloživi podaci pokazuju i da se u nadležnim sudovima vodi više od 100 predmeta stečaja, dok je, sa druge strane, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) zadovoljna urađenim poslom do sada. Naime, TK je godinama poznat po radničkim protestima, a štrajkovi glađu, blokade saobraćaja i neuspješni pregovori, samo su dio svakodnevice.

"Nažalost, dosta njih je propalo i dosta je obespravljenih radnika. Međutim, moramo postaviti pitanje gdje su pravosudni organi, rade li i kako je moguće da danas imamo toliki broj obespravljenih radnika", pita se Admir Čavalić, ekonomista iz Tuzle, i dodaje da je tuzlanska industrija otišla u sasvim drugom smjeru. Primjer uništene firme je i "Remontmontaža" Tuzla, koja je nekada zapošljavala više od 770 radnika, a danas jedva stotinu.

Svakodnevno dolaze na posao, iako platu ne primaju već 16 mjeseci, a radni staž im nije uplaćen već više od osam godina. "Preduzeće je kupljeno, zaduženo hipotekarno, dignute su pare, veliki novac je dignut, preduzeće je pušteno niz vodu. Ugovarani su poslovi koji nisu dostižni za naš nivo i mi sada imamo ovo što imamo", priča Zijad Jahić, radnik ove firme. Godine lošeg upravljanja dovele su i lukavački GIKIL do ogromnih dugovanja. Dugovi su oko 175 miliona dolara stranim dobavljačima, dok se domaćim duguje preko tri miliona maraka. Direktor Debashish Ganguli iz Indije je uz pomoć Vlade TK razriješen dužnosti, ali tu problemima nije kraj, sada treba konsolidovati fabriku, a 1.000 radnika očekuje pomoć Vlade TK.

Zijad Kasumović, član Izvršnog odbora GIKIL-a kaže da radnici ne znaju šta više da očekuju i traže rješenje. "Tražimo rješenje da radimo, ovaj status kvo odgovara samo Indijcu, nama nikako. Sudstvo neće da radi svoj posao. Ja ih moram prozvati javno, molim vas, radite svoj posao, pa zar nam nije dosta firmi u ovoj državi propalo", poručuje ovaj radnik, koji je nedavno s kolegama zabranio ulazak direktoru u fabriku, dok se ne nađe rješenje. Kako radnici tvrde, novca u fabrici ima, ali on ide u ruke stranaca. Takođe propala firma je i Konfekcija "Borac" iz Banovića, koja je u ingerenciji federalne vlade. Radnici na ulici, bez posla, bez uvezanog radnog staža. Refija Bosankić, bivša radnica ove firme, kaže da je na ivici siromaštva.

"Nas 33 radnika je na cesti, nemamo od čega da živimo. Ja prva nemam od čega da živim. Živim od ludila, od naroda koji mi da večeru", priča životnu priču ova radnica. Svi obespravljeni radnici iz 25 firmi sa područja TK okupljeni su u Sindikat solidarnosti. Iz Sindikata tvrde da su jedina opozicija aktuelnoj Vladi TK, ali ne samo ovoj, nego i vladama u proteklom periodu. Svake srijede okupljaju se pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli, pokušavajući natjerati sudstvo da procesuira odgovorne za kriminalnu privatizaciju preduzeća u ovom kantonu, ali i da ubrza stečajne postupke koji se odugovlače godinama. Od svojih prava nisu odustali ni radnici Livnice čelika, odnosno "Bosnia valvesa", koji su 19 dana štrajkovali glađu, dok federalna vlada nije odlučila da im uplati staž i riješi radno-pravni status. Kantonalna vlada rješenje za radnike uništenih firmi vidi isključivo u stečaju i finansijskoj konsolidaciji. Pozitivno je usvojen izvještaj resornog ministarstva prije nekoliko dana.

"U 2015. godini Vlada je obezbijedila zdravstveno osiguranje za 1.190 radnika i njihovih porodica. U penziju je otišao 61 radnik, odnosno 26 radnika privrednih subjekata koji su u nadležnosti ministarstva, te 35 radnika iz Fabrike obuće 'Aida'", pojasnio je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK. Sa druge strane, povučena je odluka o finansijskoj konsolidaciji za TTU, jer se nije mogao otvoriti račun za nastavak poslovanja.

Jedan od razloga je i taj što fabrika ima velika dugovanja. Fabrika ima veća dugovanja nego što je njena stvarna vrijednost i trenutno prolazi kroz stečajni postupak. Radnici se drže obećanja koje su jesenas dobili od federalne i kantonalne vlade, da će TTU zaživjeti u vidu nove firme, koja će biti servis za RMU Banovići i "Elektroprivredu". Za sada, ništa od toga. "Do grla je došlo. Evo, ponavljam, neka vlast ne primi jedan mjesec platu pa da vidim šta će oni raditi. Ako TTU treba da ode u stečaj, treba i Vlada TK zato što su i oni u gubitku", mišljenja je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika TTU, koji se svakog ponedjeljka okupljaju u fabrici. Jedina firma za koju tvrde da se stečajem digla iz pepela je Industrija deterdženata "Dita". Međutim, i to je pitanje do kada, jer fabrika ne može opstati bez investitora koji će je kupiti.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti