Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Federaciji BiH počinje proizvodnja novih minobacača i pancirki

31.07.2020. 09:36 / Izvor: Večernji List

Na prostoru Federacije BiH uskoro bi se mogla realizirati dva nova projekta iz područja namjenske industrije, a to su minobacač u verziji s nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policije i vojne snage, piše Večernji list BiH.

Naime, na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije dala je zeleno svijetlo za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm - Comando i minobacač 81/82 mm - Standard, koji se odnosi na uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem gospodarskom društvu “BNT-Holding” d. d. Novi Travnik.

Urađen elaborat Radi se o jednoj od tvrtki koja posluje u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem lipnja dala suglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz skupine proizvoda ML2.

Inače, ovo poduzeće prije toga obratilo se Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije tražeći uvođenje proizvodnje u dostavljen cjelovit elaborat o osposobljenosti gospodarskoga društva za proizvodnju i remont NVO gospodarskog društva “Bratstvo-Holding” d. d. s prijedlogom projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm — Comando i minobacača 81/82 mm — Standard.

Ocijenjeno je kako društvo raspolaže s potrebnim ljudskim, kadrovskim i tehničkim potencijalom u cilju razvijanja i proizvodnje minobacača iz skupine proizvoda ML2.

Društvo će sa spomenutim proizvodnim programom dodatno osnažiti razvoj namjenske industrije i upotpuniti asortiman usluga iz djelatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Istodobno, Vlada je dala suglasnost gospodarskom društvu “Danial S” d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje zaštitnih/balističkih prsluka i štitnika za vojne i policijske snage u postojećem gospodarskom društvu iz zajedničke liste oružja i vojne opreme.

Ova suglasnost služi za dobivanje dozvole koju izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu s odredbama čl. 3. i 7. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti