U Jajcu 77 posto manje posjeta, ali povećan broj domaćih turista

24.08.2020. 08:30 / Izvor: Federalna.ba
U Jajcu 77 posto manje posjeta, ali povećan broj domaćih turista

Smanjeni su i prihodi, što potvrđuje i podatak da je samo u prošloj godini budžet Kraljevskog grada od turizma ostvario prihod od skoro 800.000 maraka.

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na sve grane privrede, no najpogođenija je oblast turizma.

Ekipa FTV posjetila je Jajce, koje je za prvih šest mjeseci u odnosu na prethodnu godinu posjetilo 77 posto manje turista. No, ovdje još ne odustaju i vjeruju da će sezonu popraviti domaći, ali i posjete turista iz Srbije i Republike Hrvatske, koje smo već zatekli kako uživaju u Jajcu.

Turistički zamah u Jajcu, gradu s 30-ak nacionalnih spomenika, koji su zbog spoja prirodnih i historijskih vrijednosti prethodnih godina posjećivale stotine hiljada turista, zbog pandemije je zaustavljen. Broj posjeta drastično je smanjen. A smanjeni su i prihodi, što potvrđuje i podatak da je samo u prošloj godini budžet Kraljevskog grada od turizma ostvario prihod od skoro 800.000 maraka.

"Turistički sektor je strašno pogođen. Svi naši hotelijeri, ugostitelji trpe velike štete. Bilo je pomoći s općinskog i viših nivoa. Međutim, to nije dovoljno da oni uspiju preživjeti, i ako se ovako nastavi u naredna dva do tri mjeseca mislim da će mnogi, nažalost, zatvoriti svoje obrte", kaže Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno historijsku baštinu Jajca.

"Nismo imali učenike koji su dolazili na ekskurzije, a to je uvijek bilo između 5000 i 7000 osoba. Granice su zatvorene, nismo imali ni Slovenaca, koji masovno dolaze, prosječno po 7.000 godišnje", priča Emsada Leko, direktorica Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Jajce.

"Ove godine vrlo je malo stranih turista, postali su 'endemska' vrsta kad ih vidimo, za razliku od ranijih godina. Dobra je stvar da se povećao broj domaćih turista", navodi Jajčanka Dijana Lacić.

Stranaca nema, no mišljenja Jajčana su da slijedi popravni, odnosno da domaći, ali i gosti iz Srbije i Hrvatske koji su zaljubljenici u prirodu, mogu popraviti situaciju, barem malo.

Iako ove godine jajačke ulice nisu preplavljene turistima, kako su navikli, ovdje vjeruju da će viši nivoi vlasti setom mjera pomoći privredi i barem donekle spasiti i turizam. Ukoliko se to ne dogodi posljedice će biti velike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti