U okviru projekta WIDER uskoro poziv MSP za predlaganje pilot projekta

21.12.2013. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
U okviru projekta WIDER uskoro poziv MSP za predlaganje pilot projekta

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA održana je dvodnevna radionica o temi „Eko-pametno stanovanje“, a u okviru projekta WIDER – Okolišno prihvatljiv razvoj malih i srednjih preduzeća.

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA održana je dvodnevna radionica o temi "Eko-pametno stanovanje", a u okviru projekta WIDER – Okolišno prihvatljiv razvoj malih i srednjih preduzeća.

Učesnici radionica su bili predstavnici malih i srednjih preduzeća, a konsultanti- predavači bili su profesori Erdin Salihović, Adnan Pašić, Dženana Bijedić i ostali saradnici, vrhunski stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Kroz radionice su obuhvaćena sljedeća područja "Eko-pametnog stanovanja": 1. Analiza tržišta i (re)pozicioniranje, 2. Eko-pametno stanovanje – uvod, status quo, mogućnosti, nabavke – jačanje i inoviranje, 3. Novi dizajn proizvoda: dizajn, marketinška i branding strategija i 4. Projektovanje zajedno i uz podršku krajnjih korisnika. Konsultantski tim je na kraju dao određene preporuke angažmana i pravca djelovanja malih i srednjih preduzetnika u smjeru stvaranja sveobuhvatnih principa za obavljanje integralnog procesa stvaranja eko-odgovornog građenog okoliša.

Cilj projekta WIDER je doprinos identifikaciji i jačanju kapaciteta u oblasti inovacija, upravljanju znanjem i umrežavanju malih i srednjih poduzeća u energetskom sektoru uz podršku javnih i posrednih tijela. U okviru projekta su planirani pilot projekti, u koje bi bila uključena mala i srednja preduzeća s ciljem povećanja vrijednosti i konkurentnosti njihovih proizvoda i/ili stvaranju novih proizvoda za širi tržišni segment u oblasti energetske efikasnosti i sektoru eko-pametne kuća, sa pristupom usmjernom ka krajnjem korisniku – starijoj populaciji, čije potrebe stoje u fokusu ovog projekta.

U okviru projekta WIDER će u narednom periodu biti objavljen Javni poziv malim i srednjim preduzećima da predlože svoj pilot projekat, koji će – ukoliko njegova evaluacija bude uspješna – biti podržan u sklopu projekta WIDER i kojem će biti dodjeljen Inovacija vaučer za uspješnu realizaciju. Prije objave poziva predstavnici malih i srednjih preduzeća će također imati priliku da u okviru „scenario-radionica“ steknu nova znanja vezana za ovo područje, te da se uz podršku tkz. Lokalne inovativne komisije pripreme za apliciranje na Inovacija vaučer šemu.

Projekat WIDER implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA na području Bosne i Hercegovine, a partneri projekta su Regionalna razvojna agencija Marche regije (Italija), Katalonska agencija za podršku preduzećima (Španija), Međunarodno udruženje naučnih parkova (Španija), Centar za pametne medicinske tehnologije (Francuska), Privredna komora Thessaloniki (Grčka), Centar za obnovljivu energiju (Grčka), Inicijativa centralne Europe (Italija), Razvojni centar Litija (Slovenija) i Univerzitet Algrave (Portugal). Projekat finansira EU u okviru programa Med(iterana).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti