Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Općoj bolnici predstavljen projekat "eNovorođenče"

13.05.2021. 08:34 / Izvor: Akta.ba

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Srđan Mandić, načelnik sarajevske Općine Centar jučer su potpisali Memorandum o saradnji dvije institucije vezano za pilot projekat prijave novorođenčadi "eNovorođenčad".

Ovaj način prijavljivanja novorođenčadi bi se trebao početi primjenjivati od avgusta ove godine. Procedura prijave i upisa djeteta u matične knjige obavljala bi se u porodilištu, što bi roditeljima olakšalo administrativni dio posla oko prijave beba.

Projekat je pokrenut na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH, a praktično podrazumijeva izmještanje matičnog ureda iz općinskih u bolnički prostor i upisivanje podataka na licu mjesta.

Današnjem potpisivanju memoranduma u Općoj bolnici je prisustvovao i doc. dr. Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH, koji je pojasnio da projekat treba da ponudi optimalno riješenje za prijavu novorođenčeta u skladu sa postojećim zakonskim osnovama.

"Projekat trenutno ne podrazumijeva izmjenu zakonske regulative, ali će dati pregled izmjene konkretnih zakonskih odredbi koje su trenutno prepreka za pružanje usluge u elektronskoj formi u potpunosti. Projekat u inicijalnoj fazi treba kroz pilot rješenje da pokaže upotrebljivost sistema, a nakon faze evaluacije i ponovne prilagodbe omogući i ponudi pretpostavke za proširenje poboljšanog sistema koji će obuhvatiti šire geografsko područje unutar FBiH", kazao je Ćuzulan.

Ovaj projekat se realizira kroz Program jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju-GIZ, a prve su ga prihvatile Opća bolnica i Općina Centar Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti