U pripremi novi Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

03.06.2021. 10:45 / Izvor: Akta.ba
U pripremi novi Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

Ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović sastao se sa predstavnicima Udruženja upravitelja i Federalne privredne komore.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović sastao se sa predstavnicima Udruženja upravitelja i Federalne privredne komore. 

Ovom prilikom, ministar Hadžiahmetović je obavijestio predstavnike upravnika da je trenutno u pripremi novi Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, koji bi trebao donijeti poboljšanja aktuelnog stanja u oblasti upraviteljstva. 

Informisao ih je i kako je u toku njegovo usaglašavanje sa Zakonom o stvarnim pravima i Zakonom o oblikacionim odnosima. 

Gosti su ministra Hadžiahmetovića upoznali sa problematikom sa kojom se susreću upravnici na terenu, te ih konkretno prezentovali, a sve u cilju kako bi navedene probleme pokušali na najbolji način riješiti prilikom izrade pomenutog zakona. 

Upravnici su, također, istakli kako je u novi zakon neophodno ugraditi detaljne obaveze etažnih vlasnika sa aspekta sigurnosti zajedničkih dijelova, naročito u segmentu protivpožarne zaštite, liftova, jake struje, gromobranske instalacije i sl. 

Također su istakli problematiku naplate po osnovu minimalne naknade i velikih podraživanja po istoj, kao i da je sistem upraviteljstva izdvojen iz pravnog sistema Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ministar Hadžiahmetović je potcrtao kako je interes Ministarstva da se pripremi Izvještaj koji će prikazati stvarni presjek stanja u upraviteljstvu.

"Neophodno je da se pod hitno donese novi zakon koji bi u potpunosti uredio ovu oblast", istakao je ovom prilikom ministar Hadžiahmetović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti