U Sarajevu predstavljen poziv za podršku preduzetništvu vrijedan milion eura

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu predstavljen poziv za podršku preduzetništvu vrijedan milion eura

20.04.2019. 08:16 / Izvor: Fena

Projekt EU4Business predstavio je jučer u Sarajevu potencijalnim aplikantima detalje Javnog poziva za dostavljanje projektnih ideja u oblasti razvoja preduzetništva, vrijednog milion eura.

Spomenuti poziv objavila je da Međunarodna organizacija rada (MOR), u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija.

Koordinatorica projekta Katarina Crnjanski-Vlajčić pojasnila je da cilj projekta doprinijeti ubrzanju uspostavljanja i razvoja mikro, malih, srednjih i novoregistrovanih (startup) preduzeća, kroz koncept pružanja finansijske i nefinansijske pomoći krajnjim korisnicima, te stvaranje i daljnji razvoj preduzetničke infrastrukture na nivou jedinica lokalne samouprave.

Pojasnila je da je učešće u pozivu otvoreno za kvalifikovane institucije, kako je to definisano metodologijom lokalnog partnerstva za zapošljavanje, što znači da kandidati moraju da se prijave "kao partnerstvo".

"Cilj nam je da na najmanje pet lokacija u BiH formiramo infrastrukturu za daljnji razvoj preduzetništva, uz pokretanje najmanje 100 preduzeća u vlasništvu prvenstven mladih, žena i ranjivih kategorija stanovništva", rekla je Crnjanski-Vlajčić.

Prihvatljiva vrijednost prijedloga projekata (iznos koji sufinansira MOR) se kreće u rasponu od 150.000 do 200.000 eura, uz minimalno sufinansiranje podnosioca prijedloga projekta/konzorcijuma partnera u iznosu od 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

Detaljne informacije o pozivu dostupne su na stranici: VIDEO, a rok za dostavljanje konceptualnog nacrta je 17. maj 2019.

Osim Međunarodne organizacije rada, u implementaciji Projekta EU4Business učestvuju još UNDP i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti