PODACI ILO-A

Objavljen poredak evropskih država po udjelu prihoda od rada u BDP-u, evo kako stoji BiH

23.04.2024. 08:40 / Izvor: Agencije
BDP

Prema analizi Međunarodne organizacije rada (ILO), u evropskim državama su velike razlike u udjelu prihoda od rada u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Prema analizi Međunarodne organizacije rada (ILO), u evropskim državama su velike razlike u udjelu prihoda od rada u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Naime, udio prihoda od rada u BDP-u se smanjuje. Ovo smanjenje je često povezano s povećanjem nejednakosti u prihodima jer kapital teži da se koncentriše kod onih koji imaju najveće prihode. ILO definiše udio prihoda od rada u BDP-u kao odnos ukupnog prihoda od rada i BDP-a. Prihod od rada i BDP su izraženi u nominalnom iznosu dok je sppomenuti sam udio izražen u postocima. Prihodi od rada podrazumijevaju naknade zaposlenih i dio prihoda samozaposlenih.

Shodno ILO-ovim podacima iz 2021. godine, udio prihoda od rada u BDP-u najveći je u Švicarskoj (70,5 posto) dok je najmanji u Irskoj (30,6 posto). Ovaj udio u Bosni i Hercegovini iznosi 52,3 posto (time je Bosna i Hercegovina na 27. mjestu od 41 zemlje), koliko iznosi i u Srbiji. U Hrvatskoj iznosi 56,4 posto, što je neznatno ispod od prosjeka Evropske unije (57 posto).

Udio prihoda od rada u BDP-u u Sloveniji iznosi 59,8 posto, što je najveći udio u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Nadalje, u Crnoj Gori iznosi 46,5 posto, a u Sjevernoj Makedoniji 44,5 posto.

U Irskoj je također bilo najveće smanjenje udjela prihoda od rada u BDP-u u periodu od 2011. do 2021. (19,9 posto). U navedenom periodu je to smanjenje u Bosni i Hercegovini iznosilo 3,6 posto, što je peto najveće smanjenje među 20 evropskih država u kojima se desilo smanjenje udjela prihoda od rada u BDP-u. To smanjenje je bilo manje u Hrvatskoj (2,3 posto), kao i u Sjevernoj Makedoniji (1,4 posto).

U Latviji je bio najveći rast udjela prihoda od rada u BDP-u u periodu od 2011. do 2021. (11 posto). Rast se desio i u Srbiji (6,7 posto), što je šesti najveći rast među 21 evropskom državom u kojoj se desio rast udjela prihoda od rada u BDP-u. Taj rast desio se i u Sloveniji (1,9 posto) i Crnoj Gori (0,4 posto).

Među razlozima za to što je udio prihoda od rada u BDP-u manji u pojedinim evropskim zemljama jesu to što su te zemlje otvorenije za trgovinu, čime se ograničava mogućnost rasta plata u cilju da budu međunarodno konkurentnije, te što imaju slab sistem kolektivnog pregovaranja kojim se omogućava pravednija raspodjela ekonomskog rasta između kapitala i rada, piše Euronews.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital