U Zenici otvoren Centar za poduzetnike i investitore

26.10.2018. 08:25 / Izvor: Akta.ba
U Zenici otvoren Centar za poduzetnike i investitore

U Zeničkoj razvojnoj agenciji "ZEDA", otvoren je Centar za poduzetnike i investitore - BusinessPoint Zenica.

U Zeničkoj razvojnoj agenciji "ZEDA", otvoren je Centar za poduzetnike i investitore - BusinessPoint Zenica.

Centar je uspostavljen u partnerstvu Grada Zenice i Udruženja poslodavaca Grada Zenice, a uz finansijsku podršku Evropske unije i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Cilj osnivanja Centra je prije svega, pružiti brzo i efikasno sve potrebne informacije zainteresovanim investitorima za ulaganje u Zenicu, na jednom mjestu. 

Također će Centar pružati savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima.

Ukupna vrijednost projekta osnivanja Centra za poduzetnike i investitore je oko 200.000 KM, od čega je Evropska unija finansirala projekat sredstvima u iznosu od oko 160.000 KM, kroz zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke.

"Sretan sam što je došao ovaj dan, jer sam svjestan da samo stvaranjem dobrih uslova za privlačenje investicija možemo ići naprijed. Mnogo ideja smo dobili od Privrednog savjeta Grada Zenice, koje također planiramo realizirati u narednom periodu. Želim da Zenica bude najprosperitetnija kada je u pitanju privlačenje investitora. Ove smo godine u budžetu Grada obezbijedili oko milion maraka za podsticanje poduzetništva", kazao je tokom ceremonije gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Govoreći o nastojanjima Gradske uprave da stvori što povoljniji poslovni ambijent, gradonačelnik Kasumović je naglasio da će već naredne godine biti izdvojeno više sredstava za razne podsticajne mjere, kao i da su pokrenute aktivnosti na uspostavljanju dvije nove poslovne zone "Privredno poslovna zona Zenica-Sjever" i "Poslovno rekreativna turistička zona Zenica-Jug".

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno je ovom prilikom naveo: "Sudeći po broju prisutnih danas, ovaj događaj izazvao je veliko ineteresovanje što me naročito raduje. To znači da prisustvo ovako velikog broja zvanica samo po sebi pokazuje da se ljudi zanimaju za svakodnevne stvari kao što su plate, radna mjesta i jednake prilike za sve. Ovaj Centar je nešto što će unaprijediti poslovni ambijent grada Zenice, pomoći prilikom registracije preduzeća, koordinacije i unaprjeđenja poslovnih prilika u Zenici. Važno je istaći da EU aktivno sarađuje sa svim akterima bh. privrede. Ovakve inicijative nam nisu dovoljne, potrebne su i druge aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju i koje će ubrzati privredni rast i razvoj".

Uspostava Centra doprinijet će unaprjeđenju koordinacije i komunikacije postojećih učesnika u lokalnom ekonomskom razvoju, poboljšanju poslovnog okruženja i promovisanju investicijskih potencijala grada Zenice. 

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju Centra za poduzetnike i investitore. Impresionirana sam rezultatima koje je Agencija ZEDA u saradnji s partnerima postigla implementirajući ovaj Projekat, kao i putem unaprjeđenih znanja i vještina stečenih kroz pruženu tehničku asistenciju usmjerila nove fokuse djelovanja ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenju investicija. Cilj Centra je da pruži podršku MSP i vjerujem da će osnivanje ovog Centra otvoriti nove prilike. Ovo je prva kontaktna tačka koja potencijalnim investitorima omogućuje da sve informacije potrebne za investiranje dobiju na jednom mjestu", izjavila je direktorica GIZ ureda za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Brigitte Heuel-Rolf.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti