Ubrzati proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji

11.05.2021. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Ubrzati proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve relevantne institucije da se ubrza proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve relevantne institucije da se ubrza proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

"Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice", navela je ministrica Turković.

Kako je istaknula, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a kako ne bi kasnili za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima.

"U razgovoru s evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i s Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem", navela je Turković u saopćenju MVPBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti