Udruživanje u metalnoj industriji Federacije BiH: Nekoliko kompanija već potpisalo ugovor o ulasku u konzorcij

10.11.2009. 13:14 / Izvor: Oslobođenje
Udruživanje u metalnoj industriji Federacije BiH: Nekoliko kompanija već potpisalo ugovor o ulasku u konzorcij

Predstavnici metalne i elektroindustrije u Federaciji BiH napravili su prvi korak ka skorom formiranju konzorcija kadrovski i tehološki osposobljenog za učešće u obnovi starih i izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta u BiH.

Aktivnost oko njegovog formiranja vodi Privredna komora Federacije BiH i njeno Udruženje metalne i elektroindustrije. Predstavnica te komore Nafija Šehić-Mušić izjavila je za Oslobođenje da je nekoliko kompanija već potpisalo ugovor o ulasku u konzorcij. To su Livnica iz Visokog, AKA metal iz Gračanice, Bosna Walves - livnica iz Tuzle, BNT TM.ih i BNT hidraulika iz Novog Travnika, Elektromont iz Banovića, Metalno Zenica.

S obzirom na to da Udruženju metalne i elektroindustrije PKFBiH okuplja oko 70 članica, za očekivati je da će u narednih nekoliko dana među osnivačima konzorija biti još nekoliko kompanija. U Komori imaju namjeru da sve aktivnosti oko formiranja konzorija budu završene do kraja ove godine.

Ove aktivnosti podržava i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ministar Vahid Hećo osobno. Na sastanku održanom još ljetos on je naglasio da je okončanje procesa objedinjavanja Elektroprivrede BiH i rudnika uglja u Federaciji BiH šansa ne samo za elektroenergetski sektor već i za domaću metalsku i elektroindustriju.

"Nalazimo se na početku novog investicijskog ciklusa, koji domaća prateća industrija ne smije propustiti. Na ovaj način se domaćim kompanijama omogućava da pod istim uslovima - a to znači da su konkurentne u pogledu kvaliteta cijena i rokova – dobiju što je moguće više poslova, ne samo na domaćem, već i inostranom tržištu", istakla je Nafija Šehić-Mušić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti