Ukida se plaćanje taksi od 15 KM za porezno uvjerenje

19.06.2014. 15:18 / Izvor: eKapija.ba
Ukida se plaćanje taksi od 15 KM za porezno uvjerenje

Iz Zakona je potpuno brisan Tarifni broj 48, koji predviđa plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreznih obaveza u iznosu 15 KM. Ovo predstavlja rasterećenje za one porezne obveznike koji imaju veliki broj zaposlenih.

Vlada FBiH danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi.

Cilj je omogućavanje lakšeg, učinkovitijeg i jeftinijeg pristupa informacijama i uslugama za sve pravne i fizičke osobe koje podnose zahtjeve nadležnim institucijama.

Tako je Tarifni broj 35, koji se odnosi na izdavanje uvjerenja kojima se dokazuje provjera fitosanitarne ispravnosti bilja, smanjen sa 60 na 30 konvertibilnih maraka.

Iz Zakona je potpuno brisan Tarifni broj 48, koji predviđa plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreznih obaveza u iznosu 15 KM.

Ovo predstavlja rasterećenje za one porezne obveznike koji imaju veliki broj zaposlenih, kao i u onim situacijama kada samo poslovanje pravnih i fizičkih osoba zahtijeva obavezu čestog podnošenja zahtjeva za dobivanje ove potvrde. Ova izmjena ne utječe bitno na prihode Proračuna Federacije BiH, a pozitivno se odražava na stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u Federaciji BiH, saopćili su iz Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti