Ukupan promet namjenske industrije u 2017. godini 277 miliona KM

07.02.2018. 14:36 / Izvor: Akta.ba
Ukupan promet namjenske industrije u 2017. godini 277 miliona KM

Što se tiče energetskog sektora u 2017. godini donešeno je nekoliko zakonskih rješenja na Vladi i uspješno usvojeno, te provedeno kroz parlamentarnu proceduru.

"Što se tiče energetskog sektora u 2017. godini donešeno je nekoliko zakonskih rješenja na Vladi i uspješno usvojeno, te provedeno kroz parlamentarnu proceduru. To su Zakoni o električnoj energiji i Zakon o korištenju obnovljivih izbora energije i eksploatacione kogeneracije, Zakon o energijskoj efikasnosti kao i Zakon o nafti i naftnim derivatima. Također, u prošloj godini Federacija BiH je po prvi puta dobila okvirnu energetsku strategiju koja se čekala već dugi niz godina",  kazao je danas Nermin Džindić, ministar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u zgradi Federalne Vlade na predstavljanju rezultata rada u 2017. i planove za 2018. godinu.

Kada su u pitanju investicione aktivnosti, kazao je da ima nekoliko njih koji su u odmakloj ili završnoj fazi, a to su projekti TE Blok 7 Tuzla, Blok Banovići, HE Vranduk, Vjetroelektrana Podveležje, te druge.

U sektoru prirodnog gasa, tu je urađeno nekoliko stvari od kojih je najbitnije smanjenje cijena prirodnog gasa za domaćinstva i privredu, te je javnim interesom proglašen projekat Južna interkonekcija biH i Hrvatske.

"Južna interkonekcija BiH i Hrvatske ima i drugi smisao, a to je da Federacija konačno mora imati alternativu snabdijevanja gasom, jer do sada imamo samo jedan pravac snabdijevanja prirodnim gasom, a to je onaj koji ide preko Beograda",  istakao je Džindić, te dodao da se mora raditi na regionalnom povezivanju gasnih mreža sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta prirodnog gasa.

U naftnom sektoru su u toku aktivnosti na pripremi realizacije projekta „Revitalizacija terminala: Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i tehničko-tehnološka sanacija i modernizacija infrastrukture terminala tekućh tereta Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče“.

"Radi se o revitalizaciji skladišnog prostora vrijednosti projekta cca. 20 miliona KM što uključuje dvije lokacije i to revitalizaciju skladišnog prostora Blažuj Sarajevo i revitalizacija u Živinicama. Uradili smo sve da ova dva prostora dobiju sve neophodne papire, dozvole, saglasnosti i da možemo ući u proces investiranja. Po uputama energestske zajednice obavezni smo da imamo zalihe nafte i naftnih derivata 90 dana, a danas ih nemamo nikako. Prema tome, ovo investiranje prvenstveno ide u smjeru obezbjeđivanja zaliha nafte za Federaciju", istakao je Džindić.

Povećana je proizvodnja u sektoru rudarstva u periodu od 2015. godine do kraja 2017. godine i to u proizvodnji uglja 1,1 milion tona. Gubitak iz 2015. godine 107 miliona KM su, kako kaže ministar, uspjeli svesti na cifru od oko 17 do 19 miliona KM.

"55 miliona KM je povećan prihod u rudnicima Federacije, a 30 miliona imamo manje troškove za period od od 2015. do kraja 2017. godine, što govori da ukupno imamo smanjenje negativnih rezultata u rudnicima do 84 miliona KM. Prošle godine smo za 224 radnika smanjili u rudnicima, te smo 600 hiljada tona prodali van sistema elektroprivrede, privredi, industriji i građanima. Također, u rudarski sektor prošle godine je investirano blizu 40 miliona KM, a ove godine je planirano ulaganje oko 39,7 miliona KM," dodao je Džindić.

U sektoru namjenske industrije postoji 13 privrednih društava, od čega je 8 u vlasnišvu Vlade FBiH, te 36 privrednih društava koji posluju po odobrenju Vlade FBiH. Ukupan promet u 2017. godini je 277 miliona KM, a povećan je broj uposlenih za 647 radnika u namjenskoj industriji.

"Imamo već u vrijednosti od 240 miliona potpisanih ugovora koji su u fazi realizacije. Plan poslovanja za ovu godinu je 344 miliona KM i planiranim  brojem uposlenih od 4.053 radnika. Kada je riječ državnom vlasništvu profit je skoro 35 miliona KM, a kada je riječ o privatnom vlasništu, tu je profit sklonjen, obzirom da nam privatnici prikazuju drugačije podatkeTakođer, bitno je istači da se izvoz roba namjenske industrije vrši na sve kontinente i to u više od 40 zemalja", kazao je Džindić, te najavio otvaranje novog privrednog društva, o čemu će se više znati za 20 dana.

Na današnjoj press konferenciji, ministar je poručio da im je cilj da nastave sa ovim pozitivnim načinom rada kao i do sada.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti