UNDP BiH i Grad Sarajevo: Preko pola miliona KM za 11 projekata organizacija civilnog društva

09.08.2011. 13:40 / Izvor: eKapija.ba
UNDP BiH i Grad Sarajevo: Preko pola miliona KM za 11 projekata organizacija civilnog društva

U Gradskoj upravi Grada Sarajeva danas je održana ceremonija potpisivanja mikro-kapitalnih ugovora sa 10 organizacija civilnog društva za provedbu Projekta "Jačanje lokalne demokracije/demokratije II – LOD II", kojeg zajednički realizuju UNDP BiH i Grad Sarajevo.

Na adresu Grada Sarajeva, koji je raspisao Javni poziv, pristiglo je 72 projektna prijedloga, od kojih je Komisija sastavljena od predstavnika UNDP BiH, Grada Sarajeva i nevladinog sektora, izabrala 11 projekata. Za njihovu realizaciju izdvojeno je 523.120,57 KM, uz učešće Grada Sarajeva sa 10 posto od ovog iznosa.

Organizacije civilnog društva će kroz realizaciju ovih projekata, u saradnji sa Gradskom upravom, raditi na rješavanju aktuelnih pitanja iz oblasti socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, neformalnog obrazovanja mladih, problema sigurnosti i nasilja u porodici, te time doprinijeti unapređenju kvaliteta života građanki i građana Sarajeva.

"Današnji čin potpisivanja ugovora predstavlja prvi konkretan rezultat Sporazuma o saradnji između Grada Sarajeva i organizacija civilnog društva potpisanog u februaru ove godine. Odabranih 11 projekata primjer su saradnje vladinog i nevladinog sektora, proaktivnog odnosa prema međunarodnim sredstvima i jaka poruka javnosti u našem gradu i BiH", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović.

Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da podrška ovim projektima ukazuje na spremnost Grada Sarajeva i njegovih institucija da unaprijedi i intenzivira saradnju sa civilnim društvom u cilju jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građanki i građana u vršenju poslova od javnog značaja. Gradonačelnik je ovom prilikom apelirao na druge lokalne zajednice i nivoe vlasti na aktivniji odnos prema međunarodnoj zajednici i međunarodnim fondovima u cilju podrške organizacijima civilnog društva, koje svojim aktivnostima i projektima mogu doprinijeti prevazilaženju duboke krize u kojoj se nalazi ne samo naša zemlja nego i čitava planeta.

Samir Omerefendić iz UNDP BiH zahvalio se Gradu Ssarajevu kao partneru i sufinansijeru Projekta "Jačanje lokalne demokracije/demokratije II – LOD II". Ovaj projekat, koji pored Grada Sarajeva pokriva još 14 lokalnih zajednica, finansira Delegacija Evropske unije u ukupnom iznosu od 1,5 miliona eura. Predstavivši pilot-projekat "Grad ECO-škola", Sabina Hadžiahmetović iz Centra za okolišno-održivi razvoj COOR, u ime organizacija civilnog društva, zahvalila se Gradu Sarajevu i UNDP BiH na podršci.

Projekti organizacija civilnog društva sa područja grada Sarajeva, koji su podržani kroz LOD projekat i koji bi se trebali realizovati do marta 2012. godine su:

  • Sarajevo – treći evropski grad sa CABAS školom (EDUS – Edukacija za sve)
  • Nasilje nije moj izbor (Fondacija lokalne demokratije)
  • Grad Sarajevo – Grad ECO-škola (Centar za okolišno-održivi razvoj COOR)
  • Razvoj inkluzivne prakse u osnovnim školama – koraci do socijalnog uključivanja (Udruženje "Život sa Down syndromom")
  • Grad Sarajevo – sigurnosna zajednica (Fondacija lokalne demokratije)
  • Mi smo OK (Humanitarna organizacija "Altius")
  • Grad Sarajevo te obrazuje (Institut za razvoj mladih KULT)
  • Sport je moje pravo (Udruženje za podršku osoba za intelektualnim poteškoćama "Oaza" Sarajevo)
  • Socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim poteškoćama (Savez "Sumero")
  • Prevencija vršnjačkog nasilja i promocija zdravih stilova života mladih u osnovnim školama (Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY)
  • Kurs digitalne fotografije, kurs plesa i kurs slikanja za hobiste (SPKD "Prosvjeta" Sarajevo)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti