Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH: Mjere Vlade FBiH ohrabrujuće, ali nedovoljne

Smatraju da su predložene mjere samo početkak djelovanja u pravcu stabilizacije privrede i saniranja posljedica pandemije koronavirusa.

22.03.2020. 13:25 / Izvor: Akta.ba

Predložene mjere Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa neuporedivo su bolje od ranijeg prijedloga i ohrabrujuće su, ali nedovoljne, smatraju iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH). 

S ciljem zaštite života i zdravlja zaposlenih i očuvanja radnih mjesta, iz UPFBiH pozivaju Vladu FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH na potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljudi na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta, srazmjerno snazi - radnici najmanje, poslodavci više, a vlade najviše, saopćeno je iz UPFBiH. 

"Insistiramo da se hitno preusmjere sva budžetska sredstva, osim onih namijenjenih za plaće uposlenih, vanbudžetske fondove, zdravstvenu zaštitu, PIO/MIO, socijalnu zaštitu i slično, za umanjivanje efekata krize izazvane pandemijom koronavirusa", naglašavaju iz UPFBiH. 

Smatraju da su predložene mjere samo početkak djelovanja u pravcu stabilizacije privrede i saniranja posljedica pandemije koronavirusa. 

"Mjere će se morati mijenjati i usklađivati sa daljnjim razvojem situacije u BiH, okruženju i svijetu. Podržavamo selektivnost u primjeni mjera, uz uslov da kompanije koje se nalaze u stanju ekonomske ugroženosti ne mogu računati na pomoć ukoliko otpuštaju radnike", naglašavaju iz UPFBiH. 

Kao nedostatak u predloženim mjerama navode da se ne uzima u obzir pogoršanje situacije na terenu, niti dužina trajanja krize. Naglašavaju da se sa setom mjera koje će pomoći privredi moraju uključiti i niži nivoi vlasti, uzimajući u obzir podjelu nadležnosti. 

"Insistiramo da se hitno stavi u funkciju Koordinacioni odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, koji mora što prije početi operativno djelovati. Također, tražimo da se hitno definiraju procedure i primjenjuju mjere koje je donijela Vlada FBiH", navode u saopćenju.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti