Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

USAID će u narednih 5 godina za bh. turizam donirati 20 miliona dolara

28.06.2021. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Ambasador SAD Eric Nelson bratio se javnosti na Konferenciji "Turizam - prekretnica ekonomskog oporavka".

Poručio je da USAID podržava razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

"USAID će u narednih 5 godina za turizam donirati 20 miliona dolara. Jačanjem turizma jačaju se i ostali sektori. BiH je pretrpjela ogromnu štetu. Broj posjeta opao je za 83 posto u 2020. godine. Turizam u BiH može biti top sektor", rekao je Nelson.

Dodao je da Ambasada SAD već nekoliko godina sarađuje sa UNDP-om te da promovira turistički projekat "Via Dinarica".

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, kazala je kako se UNDP zalaže za zaštićena područja u BiH.

"Mnoge prirodne ljepote ostaju neiskorištene", rekla je Nedara.

Ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo kazala je kako je važno pomoći da dođe do oživljavanja turizma.

"Potrebno je vidjeti kako doći do ubrzanog razvoja turizma, potrebna nam je brza koordinacija među institucijama. Oba entiteta i Brčko rade na strategijama razvoja turizma, radit ćemo na promociji BiH. Ministarstvo radi na puno projekata sa međunarodnim partnerima na razvoju turizma", istakla je Đapo.

Turizam može biti top sektor u BiH, jer ima dobru polaznu osnovu za razvoj, ali je potrebno da se kroz jasno definisane politike učini održivijim i organizovanijim, ocijenio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da BiH ima tradicionalan pristup turizmu i da je aktivnosti na tom planu potrebno usmjeriti ka edukaciji.

On je podsjetio na statističke podatke prema kojima je BiH u periodu od 2010. do 2019. godine u sektoru turizma imala rast od čak 250 odsto, ali da je u prošloj godini, zbog smanjenog broja putovanja i posjeta usljed pandemije virusa korona, zabilježen pad od 67,3 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Košarac se založio za održavanje investicionog foruma za sektor turizma u BiH, na koji bi bili prisutni predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i domaćeg turističkog sektora.

PODIJELI:

TAGOVI:

turizam

usaid

konferencija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti