USAID: Lokalne institucije preuzimaju provođenje procedure brze registracije djelatnosti

18.03.2009. 15:05 / Izvor: Fena
USAID: Lokalne institucije preuzimaju provođenje procedure brze registracije djelatnosti

Američka vlada, putem Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), najavila je da će domaće institucije preuzeti provođenje procedura brze registracije zanatsko-preduzetničkih djelatnosti u općinama.

Putem projekta Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcije (SPIRA), USAID je kreirao novu proceduru registracije zanatsko-preduzetničkih djelatnosti u roku od 24 sata.

Pilot projekt, proveden u općinama Laktaši i Mrkonjić-Grad u RS-u i Posušju i Varešu u FBiH, pokazao je uspješnost nove procedure registracije.

Uspjeh pilot općina potakao je još 35 lokalnih zajednica da zatraže pomoć u uspostavi ovog procesa.

U saradnji s Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, USAID će izvršiti prijenos nadležnosti na Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a da bi ona ubuduće mogla implementirati brzu registraciju na općinskom nivou.

Korištenjem ovog procesa, preduzetnici neće više morati danima da čekaju na registraciju djelatnosti.

Vršilac dužnosti direktora misije USAID-a Diana Swain učestvovat će na konferenciji za štampu na kojoj će biti najavljeno da će Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a preuzeti provođenje procedura registracije. Konferencija za štampu bit će održana 19. marta u zgradi Vlade RS-a u Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti