Uspješne žene u oblasti nauke i tehnologija: Vrijeme je rušiti stereotipe

11.02.2020. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Uspješne žene u oblasti nauke i tehnologija: Vrijeme je rušiti stereotipe
OTVORI GALERIJU

Uspješne žene iz ovih oblasti koje su na poseban način doprinijele razvoju nauke i tehnologije u BiH prenijele su iskustvo srednjoškolkama i studenticama.

Obrazovanje u oblasti nauka i tehnologija prvi je korak nakon donošenja odluke o budućoj profesiji  i upravo zbog toga je Internacionalni Burch univerzitet inicijator obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, u saradnji sa partnerima, sa istim ciljem - da podstaknu djevojke da uđu u svijet nauke i tehnologije, poručeno je danas sa ovog događaja.

Uspješne žene iz ovih oblasti koje su na poseban način doprinijele razvoju nauke i tehnologije u BiH prenijele su iskustvo srednjoškolkama i studenticama, te ih motivisale na izbor karijere u nauci i tehnologiji.

Azra Habibija Ražanica, PR manager Burch univerziteta izjavila da se prema njihovim istraživanjima 11. februar do sada nije obilježavao.

"Mi smo se kao obrazovna institucija odlučili da Burch univerzitet bude inicijator obilježavanja ovog značajnog dana s ciljem da ženama i djevojkama da podršku i da ih ohrabri na putu ka istraživanjima, nauci i tehnologiji", poručila je ona dodajući kako je vrijeme da se počnu rušiti stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima.

Jasna Hivziefendić, profesorica na Burch univerzitetu kazala je kako cilj današnjeg događaja pokazati da je žena ravnopravna i jednako zastupljena u odnosu na muškarce.

"Sam aspekt rasmatranja položaja žene je nešto što se već dugo nameće u smislu ravnopravnosti. Postavljanje takvog mišljenja dovodi u sumnju takvo nešto jer smatram da je žena ta koja je sposobna da se izbori za svoj položaj bez obzira u kojem segmentu radila", istakla je ona.

POSAO BUDUĆNOSTI

Govoreći o poslu budućnosti koji je sve više plaćen navodi da je to potvrđeno i kroz različite politike Evropske unije koja je donijela strategije da će do 2050. godine uložiti jedan trilion eura u čiste tehnologije.

"Mislim da je sasvim dovoljan pokazatelj da je IT i inženjering posao budućnosti. Mladi su to već prepoznali što potvrđuje sve veće interesovanje za ove discipline što je veoma bitno da idu u tom smjeru. U ove dvije oblasti ne postoje nikakve granice i sigurno je da će naći svoje mjesto”, naglasila je Hivziefendić

Na pitanje šta praksa govori i koliko je društvo spremno da prihvati uspjeh jedne žene kaže da je to individualno.

"Razlike postoje ali do same žene je kako će se izboriti za svoj položaj. Ukoliko znate i sposobni ste, znate se postaviti mnogo bolje ćete proći u svojoj karijeti i manje osjetiti tu diskriminaciju", ističe profesorica.

Osvrnula se na podatak da Bosna i Hercegovina izdvaja vrlo malo sredstava za nauku i istraživanje, ali da to nije razlog i barijera za uspostavljavanje mnogo boljih uslova za razvoj nauke i tehnologije.

"Postoje velika sredstva Evropske unije za naučno-istraživačke programe i sada je pitanje koliko naše institucije i istraživači koriste ta sredstva. Politike Evropske unije institiraju da tu postoji balans između muškaraca i žena što znači da u tom segment ne postoji barijera u položaju žena u nauci i sve zavisi od toga koliko su žene zainteresovane da pokažu svoje znanje", zaključila je ona.

Profesorica Meliha Selak je predsjednica predsjednica IEEE sekcije BiH koja ostvaruje uspješne rezultate na svjetskom nivou, današnji događaj vrlo važnim.

"Mi smo jedni od lidera u tome i trebamo biti ponosni na to kakve univerzitete i stručnjake imamo, te koliko smo ozbiljni u pristupu da pratimo svjetske trendove”, istakla je Selak, nadajući se da će uspjeti djevojkama pomoći da steknu samopouzdanje i vjeru u svoje znanje da se uključe u tokove najnovijih dostignuća tehnologije i industrije.

Kao dobar primjer samopouzdanja i vjere u sebe bila je Monika Šafhauzer, mlada genetičarka koja je poručila da je žena ženi najveća inspiracija.

Naime, ova studentica četvrte godine biohemije i fiziologije na Prirodno-matematičkom fakultetu, te predsjednica Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini  pravi je primjer mlade žene koja je uspjela u svom cilju. Ona je kao hiropterolog tj. osoba koja se bavi istraživanjem šišmišima 2018. godine uspjela otkriti novu vrstu šišmiša u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o tome je li bilo teško uspjeti u “muškom svijetu, kaže da nije bilo svejedno kada grupa djevojaka u 2-3 ujutru ode na teren i ganja šišmiše. 

"Na svu sreću imala sam puno mentorica koje su uvijek bile tu i otklonile svaku moju dilemu tako da smo zajedničkim snagama sve prebrodile", poručila je ona.

RUŠENJE STEREOTIPA

Inače, u BiH, pa i regionu, zanimanja se još uvijek dijele na "muška" i "ženska", dok statistike pokazuju da muškarci dominiraju u oblastima nauke i tehnologije, tako da će ovaj i slični događaji doprinijeti razbijanju stereotipa.

Učesnice panela ukazale su i na taj problem u ovoj oblasti, ali ponudile i rješenja za unapređenje nauke i tehnologije u BiH.

Latifa imamović, marketing menadžerica iz kompanije Klika, smatra kako je bh. društvo i dalje konzervativno te da se djevojčice i dalje drugačije odgajaju od dječaka.

"Svaki put kada spustite svoje kriterije, to neće dobro završiti. Trebate biti ravnopravne u svemu i imati aktivan pristup u upravljanju svojim životom", savjetovala je ona mladim djevojkama.

Zerina Manžo, projekt officer IT Girls projekta u UN Woman poručila je mladim djevojkama da se okruže mladim ljudima, pogotovo ženama jer će jaka žena uvijek podržati drugu jaku ženu. 

"Mi se borimo protiv stereotipa da žene nisu dovoljno zastupljene u IT industriji. Radimo sa djevojčicama i srednjim školama pokušavajući da im približimo IKT industriju kroz razne mentorship programe. Nastojimo da povežemo IT heroine sa djevojčicama kako bismo im pokazali da ima žena koje su svoj životni put izgradile upravo u toj industriji”, kazala je Mandžo, poručujući mladim djevojkama da budu proaktivne i bore se za svoje pozicije.

Navela je podatak da je u Bosni i Hercegovini  u IT sektoru zaposleno 30 posto žena, a da mu nedostaje 6.000 ljudi. Dakle, radi se o sektoru koji jako puno traži, a jako malo proizvede. 

Nađa Telelagić, zaposlena je u Microsoftu BiH i predstavlja dio tima koji radi na cloud i security implementaciji u Evropi, Bliskom Istoku i Africi. U posljednjih 10 godina promijenila je više od sedam pozicija i kaže da je rušenje stereotipa samo po sebi jednostavno zbog znanja i vještina koje imamo.

"Iako imamo 30 posto zaposlenih u IT sektoru, nismo daleko od Zapada i to je ono što je ohrabruje. Čak bih rekla da imamo puno veći potencijal i ono što je vrlo važno je stalna naobrazda jer se nauka i IT tehnologije stalno mijenjaju. Praćenje tog razvoja može doprinijeti zavidnoj karijeri u bilo kojoj kompaniji", poručila je Telelagić.

Partneri događaja današnjeg događaja su IT Girls - incijativa koju podržavaju tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), IEEE (ogranak za BiH) najveća je svjetska organizacija koja okuplja inžinjere širom svijeta, te Bit Alijansa, udruženje koje okuplja najveće IT kompanije u BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti