Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uštedama do 15 miliona KM za poplavljene

28.06.2014. 11:45 / Izvor: Nezavisne novine

Uštedama u institucijama BiH biće obezbijeđeno oko 15 miliona KM za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama.

Naime, Savjet ministara BiH, na posljednjoj sjednici održanoj u srijedu, donio je zaključak kojim se obavezuju svi budžetski korisnici da do utorka dostave prijedloge smanjenja budžeta za minimalno jedan odsto, kako bi bila obezbijeđena sredstva za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da se na ovaj način očekuje da za poplavljene bude obezbijeđeno oko 15 miliona KM s obzirom na to da je budžet BiH za ovu godinu 1,796 milijardi KM.

"Zaduženi su svi proračunski korisnici da u roku od tri dana izvrše analizu vlastitih proračunskih sredstava te da Ministarstvu finansija i trezora dostave prijedlog smanjenja istih za minimalno jedan odsto, kako bi u proračunu institucija BiH za 2014. godinu bila osigurana sredstva za pomoć stanovništvu na područjima ugroženim poplavama", navedeno je u zaključku sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH.

Nakon ovog zaključka, Ministarstvo finansija i trezora BiH svim budžetskim korisnicima poslalo je Zahtjev za postupanje po Zaključku Savjeta minsitara, u kojem se, između ostalog, navodi da nije precizirano na kojim stavkama će korisnici smanjiti vlastiti budžet, ali im se predlaže smanjenje tamo gdje je moguće ostvariti uštedu.

"Smanjenje se odnosi samo na rashode finansirane iz budžetskih sredstava, što znači da ne obuhvata rashode finansirane iz donacija, primitaka od prodaje stalnih sredstava, vlastitih namjenskih prihoda, grantova drugih nivoa vlasti i drugih izvora finansiranja", navodi se u dopisu Ministarstva finansija i trezora BiH koje je poslato svim budžetskim korisnicima.

"Nakon što dobijemo prijedloge institucija, to će biti ugrađeno u budžet i takav prijedlog će ići na izjašnjavanje Savjetu ministara BiH, koji će pripremiti izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija BiH, a nakon toga u parlament", kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U ovom ministarstvu ističu da sve može biti usvojeno po hitnoj proceduri, ako bude volje, i može se završiti u kratkom roku.

Pojedine institucije BiH, odnosno budžetski korisnici već su dostavili svoje prijedloge ušteda, međutim, kako nezvanično saznajemo, najveći problem biće napraviti uštede u parlamentu BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti