Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena srednjoročna strategija upravljanja dugom za period 2020. - 2023.

16.06.2021. 12:26 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH je usvojilo Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom BiH za period 2020.-2023. godine i zadužio Ministarstvo finansija i trezora da prilikom budućeg vanjskog zaduživanja primjenjuje smjernice definisane ovom strategijom, koja će biti objavljena na internet stranici Ministarstva.

Srednjoročna strategija prezentuje strukturu duga, procjenu stanja zaduženosti, te definiše ciljeve upravljanja dugom i smjernice za dostizanje postavljenih ciljeva. Strategija se priprema na bazi srednjoročnih strategija upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, uključujući i spoljni dug institucija BiH.

Osnovni cilj Strategije je obezbjeđivanje finansijskih sredstava za finansiranje potreba države, entiteta i Brčko Distrikta BiH, uz prihvatljivi nivo troškova finansiranja i rizika. Dodatni cilj predstavlja razvoj domaćeg tržišta hartija od vrijednosti, budući da razvijeno tržište predstavlja osnovni preduslov za efikasno upravljanje dugom.

Odabrana strategija upravljanja dugom obezbjeđuje iste troškove finansiranja, uz manji valutni rizik i uz prihvatljivi nivo kamatnog i rizika refinansiranja u odnosu na trenutno stanje. U Strategiji se preporučuje da se novi vanjski krediti ugovaraju sa dužim rokom dospijeća i dužim grejs periodom, fiksnim kamatnim stopama i u valuti EUR gdje god uslovi kreditora to omogućavaju, uz uvažavanje troška finansiranja.

PODIJELI:

TAGOVI:

strategija

upravljanje dugom

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti