Utvrđen Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBIH

10.11.2017. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBIH

Zakon poznaje međuopćinske, zatim Turističku organizaciju FBiH, turističke organizacije kantona, te gradova ili općina.

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBiH koji uređuje osnovne pojmove u vezi boravišne takse, obavezu, visinu i način njenog plaćanja, naplatu, uplatu i raspodjelu sredstava od ove takse.

Boravišna taksa je definirana kao naknada za korištenje turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture i suprastrukture na području jedinice lokalne samouprave ili u turističkom mjestu koju plaća domaći ili strani državljanin, koji izvan svog mjesta prebivališta koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj. Boravišnu taksu plaćaju i vlasnik plovila i sve osobe koje se na njemu nalaze dok je na vezu u luci.

Zakon poznaje međuopćinske, zatim Turističku organizaciju FBiH, turističke organizacije kantona, te gradova ili općina.

Boravišna taksa je prihod Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave i raspoređuje se Turističkoj organizaciji FBiH, turističkim organizacijama kantona, gradova i općina.

Visinu boravišne takse, na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, utvrđuje Vlada FBiH u prvoj polovini tekuće za sljedeću godinu.

Sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse raspoređuju se tako da 80 posto pripada budžetu jedinice lokalne samouprave, a deset posto budžetima kantona i Federacije BiH. Jedinica lokalne samouprave, kanton i Federacija BiH su obavezni da odrede račun posebnih namjena na koji će biti doznačavana sredstva boravišne takse.

Sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse isključivo se koriste za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoj i unapređenje turističke ponude, za nabavku promotivnog materijala, odnosno davanje informacija i propagandnu djelatnost na promoviranju turističke vrijednosti jedinice lokalne samouprave, kantona i Federacije BiH. Također služi i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije.

Ova sredstva ne mogu biti korištena za financiranje troškova materijalnog poslovanja turističkih organizacija uspostavljenih u skladu s propisima iz oblasti turizma, niti za isplatu plata i ostalih naknada zaposlenima u turističkim organizacijama.

Turističke organizacije obavezne su u godišnjem izvještaju o poslovanju, koji podnose osnivaču posebno iskazati visinu sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse i svrhu njihovog trošenja.

Ukoliko bi bilo utvrđeno nenamjensko trošenje sredstva boravišne takse, obavezan je njihov povrat u budžete Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave.

Naplatu boravišne takse vrše ugostitelji koji pružaju usluge smještaja. Oni su je dužni naplatiti istovremeno s naplatom usluge smještaja. Ako davalac usluga ne naplati boravišnu taksu, dužan je da je uplati na svoj teret.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti