Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi FBiH

10.06.2021. 13:45 / Izvor: Akta.ba

 Vlada FBiH je utvrdila i po skraćenoj proceduri usvajanja Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Primarni cilj izmjena i dopuna ovog zakona je usuglašavanje njegovih normi sa Zakonom o unutarnjem platnom prometu, Zakona o prekršajima i Zakonom o plaćama i naknadama u organima Vlasti FBiH, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Jedna od novina je brisanje prekršajnih odredaba u važećem zakonu koje se odnose na sudionike u platnom prometu - banke, jer je to propisano odredbama Zakona o unutarnjem platnom prometu. S obzirom da su ovim zakonom uređeni isti prekršaji, a da je propis o unutarnjem platnom prometu lex specialis, novopredloženo je rješenje da Porezna uprava više nema nadležnost u kontroli platnog prometa, jer postoji kolizija propisa.

Federalna vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, kako bi njegove odredbe bile usuglašene sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2010., 2017. i 2020. godine, zatim zaključkom Dama naroda Parlamenta FBiH iz 2016. godine, kao i zaključkom Vlade FBiH iz 2019. godine.

Ovaj nacrt sadrži odredbe Prijedloga zakona u izmjenama i dopunama zakona o izvrsnom postupku koji je Vlada FBiH utvrdila na 152. sjednici održanoj 24.7.2018. godine, a koji je povukla zaključkom od 9.5.2019. godine, kao i odredbe sadržane u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izvršnom postupku koje je dostavilo Visokog sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, odnosno Ministarstvo pravde BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti