Uvođenje Internet of Things tehnologije u BiH tek u začetku

11.05.2017. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Uvođenje Internet of Things tehnologije u BiH tek u začetku
OTVORI GALERIJU

Kako se budu razvijale pojedine branše industrije tako će se razvijati i IoT, smatra Šimecki.

Novi svjetski trendovi kao što je Internet stvari (Internet of Things-IoT) su tek djelimično zahvatili BiH. Domagoj Šimecki iz kompanije Tele2 IoT, koja na globalnoj razini radi na razvoju IoT-a, kaže za Akta.ba da je u taj trend u BiH zaživio u segmentu GPS praćenja automobila, te djelimično u oblasti energije i fisakalnih kasa.

Nada se da će taj trend uskoro ići u drugim smjerovima kao što su razvoj pametnih gradova i pametnih prometnica.

''Kako se budu razvijale pojedine branše industrije tako će se razvijati i IoT'', smatra on dodajući da je prednost korištenja IoT-ja to što je invoativan, donosi uštede, efikasnost i nove modele.

Napominje da kako bi se ovaj segment mogao ubrzano razvijati potrebna je regulativa koja omogućava takav razvoj.   

''Ono što nedostaje na našem području je i startup scena s inovativnim idejama, također i tržište koje će samo po sebi prihvaćati takve ideje'', navodi Šimecki koji je danas sudjelovao na konferenciji ''Internet of Things'' koja se održava u Sarajevu u organizaciji udruženja Bosnia Agile.

Jasmin Heljić, član udruženja Bosnia Agile, kaže da su kao udruženje prepoznali svjetske trendove koje idu ka IoT-u i odlučili ih na ovaj način promovirati u BiH.

''IoT je kod nas tek u začecima. Imamo kompanije kao što je BS Telecom koje su uspjele nešto uraditi u sektoru pametnog prometa, što je jedan od segmenata IoT-a'',navodi on.

ističe da bi se ta oblast mogla razvijati potrebna da je poticajna regulativa, kvalitetni programi na fakultetima i školovani kadrovi koji bi mogli pomoći implementaciji ovog novog trenda. Govoreći o značaju IoT-a kaže da on olakšava i čini jednostavnijim život građanima. 

Navodi primjer Barcelone, koja je jedna od tzv. pametnih gradova, i koja recimo, između ostalog, ima šetalište sa pametnom rasvjetom koja se isključi kada nema šetača, a upali kada ima što dovodi do ušteda i energetske efikasnosti. Tu su i brojni drugi primjeri kao što je recimo pametna hitna pomoć koja je zasnovana na IoT-u i koja kada ima intervenciju dobije i informaciju kojim pravcem će najbrže doći do cilja. 

Nerma Šečić-Haračić, izvršna direktorica kompanije BS Telecom, koja je radila na izgradnji i implementaciji sustava upravljanje prometom na autocestama u BiH razvila je platformu koja se zasniva na IoT-u. 

Na platformu se, saznajemo, može povezati neograničen broj senzora, kamera i drugih uređaja s kojih će ona prikupljati informacije i proslijeđivat ih dalje.

"Ono u čemu smo najjači je upravljanje prometom. Unutar naše platforme imamo inkorporirana pravila za upravljanje prometom i upravljanje vodovodom", navodi ona dodajući da se ovo posljednje još ne koristi u BiH. Kompanija radi na tome da inkorporiraju pravila i za druge industrije no tu se, dodaje, susreću s izazovim jer to nije jednostavno uraditi za svaku industriju. 

Ono što je inovativno je njihov softver za automatsku detekciju incidenata u tunelima. Naime, sada kamere nisu samo nadzorne nego imaju ulogu detekcije potencijalog incidenta u tunelu te se radi obrada snimka na osnovu kojeg kontrolni centar može vidjeti da li je to pravi incident i poduzeti radnje kao što je zatvaranje tunela, preusmjeravanje prometa u drugu traku, pronalaženje altenativnog puta i sl. "Ta mogućnosti postoji i na našim autocestima", navodi ona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti