VE Mesihovina u potpunosti opravdala očekivanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VE Mesihovina u potpunosti opravdala očekivanja

22.11.2019. 10:29 / Izvor: Akta.ba

Prva izgrađena vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina u potpunosti je opravdala sva očekivanja, i od puštanja u pogon od marta 2018. do kraja oktobra 2019. godine proizvela više od 232 gigavatsati, kazao je generalni direktor Marinko Gilja na svečanosti u povodu 27. obljetnice osnivanja JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u ponedjeljak u Mostaru.

"Ne samo da je povećana ukupna proizvodnja u našemu energetskom sustavu za 9 % nego je i njezin rad pridonio smanjenju zagađenja štetnim plinovima u iznosu 208 tona CO2 u ovoj godini", istaknuo je Gilja.

Za buduću CHE Vrilo koja se planira pustiti u pogon 2023. godine, kazao je da su ishođene mnoge potrebne administrativne dozvole za njenu izgradnju, a trenutno se radi na izradi natječajne dokumentacije za izbor konsultanta i projektanta glavnoga projekta.

Elektroprivreda HZHB kontinuirano ulaže u modernizaciju postojećih proizvodnih objekata kako bi opskrba el.energijom bila sigurna i stabilna, tako su obavljeni prošle godine remonti agregata hidroelektrana, a planirana je i rehabilitacija i modernizacija crpne hidroelektrane Čapljina koja uključuje zamjenu dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina u iznosu od 15 miliona eura. Tu investiciju potvrdilo je i Vijeća ministara BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti