Veliko interesovanje firmi u Federaciji za japanski način poslovanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Veliko interesovanje firmi u Federaciji za japanski način poslovanja

05.07.2019. 12:55 / Izvor: Akta.ba

U poslednje tri godine sve je veće interesovanje poduzeća Federacije BIH za japanski način poslovanja pa je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo i ove godine Javni konkurs za “Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede”.

Usluga mentoringa je besplatna za poduzeća koja do 30. avgusta 2019. podnesu neophodnu dokumentaciju, a Ministarstvo je za ovaj projekat obezbjedilo sredstva u vrijednosti od 50.000 KM.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Cilj projekta je pružanje sveobuhvatne podrške poduzećima koja teže daljem razvoju, koja su na poslovnoj prekretnici ili žele da opstanu na tržištu. Na ovaj način smanjuje se broj neuspješnih poduzeća i podstične razvoj poduzetništva u Federaciji BiH.

Zainteresovanim korisnicima tokom projekta biće na raspolaganju stručno lice – mentor koji će provesti u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem poduzeća određeni broj sati (50 sati po korisniku). Kroz zajednički rad odgovorno lice i mentor će proučiti aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja zajedno pripremiti plan ili projekat razvoja.

Pravo sudjelovanja u ovom projektu imaju subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje  jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Javni konkurs i smjernice za podnosioce prijava i sva potrebna dokumentacija mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva, www.fmrpo.gov.ba.

Za detaljnije informacije pisati Ministarstvu na e-mail: grant2019@fmrpo.gov.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti