Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada dala saglasnost na aneks ugovora o koncesiji na Plavu vodu

06.05.2014. 08:13 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Federacije BiH dala je jučer saglasnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa II Ugovora o koncesiji za korištenje vode izvorišta Plava voda u Travniku za javno snabdijevanje vodom općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica.

Osnovna izmjena odnosi se na to da je korisnik koncesije dužan staviti u funkciju regionalni vodovodni sistem i isporučiti prve količine vode prema bar jednom privrednom društvu ovlaštenom za vodosnabdijevanje jedne od ovih općina u roku od četiri godine od dana potpisivanja Aneksa II.

Prethodno je taj rok bio dvije godine od potpisivanja.

Po novom je, između ostalog, previđena i obaveza korisnika koncesije da će u vodotoku Plava voda nizvodno od brane izvorišta Plava voda u Travniku, neovisno od izdašnosti izvorišta, obezbijediti minimalni protok u skladu sa okolinskom dozvolom Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Također, predviđena je obaveza korisnika da za svako novo izvođenje radova koji mogu utjecati na promjenu kvaliteta i količine vode na izvorištu, od nadležnog organa pribavi prethodnu vodnu saglasnost, vodnu saglasnost i vodnu dozvolu za zahvatanje vode.

Dalje zahvatanje i korištenje vode moguće je po uslovima iz tih dokumenata, a u skladu s ovim ugovorom, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti