Vlada FBiH raspravljala o mjerama za izlazak iz krize

04.04.2014. 07:40 / Izvor: eKapija.ba
Vlada FBiH raspravljala o mjerama za izlazak iz krize

​Analiza ekonomsko-socijalne situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine i mjere za prevazilaženje krize bili su na dnevnom redu jučerašnje tematske sjednice Vlade FBiH.

Analiza ekonomsko-socijalne situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine i mjere za prevazilaženje krize bili su na dnevnom redu jučerašnje tematske sjednice Vlade FBiH, u čijem su radu učestvovali i predstavnici partnera Federalne vlade u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH - Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH). Sjednici su, također, prisustvovali potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić i predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH Edhem Biber.

Polazište za jučerašnju raspravu bili su i prijedlozi mjera za prevazilaženje krize koje su ponudili SSSBiH i UPFBiH.

Sindikat je, kada je riječ o oblasti rada i socijalne politike, predložio, uz ostalo, zadržavanje nivoa stečenih prava radnika i obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice s porastom troškova života, kako je predviđeno Općim kolektivnim ugovorom za teritorij FBiH.

Također, SSSBiH traži donošenje zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, kao i o štrajku, te izmjene i dopune Zakona o stečaju koji bi osigurao da i radnici, sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa, budu u prvom isplatnom redu. Sindikalisti predlažu i efikasno sankcionisanje svih poslodavaca koji neredovno isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinosa u skladu s propisima.

Poslodavci FBiH predlažu, uz druge mjere, jasno definisanje ciljeva i obezbjeđivanje mehanizama za njihovu realizaciju, koji bi u periodu 2014.-2017. godina omogućili godišnju stopu rasta ne manju od 3,5 posto. a rasta zaposlenosti od najmanje 2,5 godišnje. Pri tome bi pokrivenost uvoza izvozom trebala biti povećana za najmanje pet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Među mjerama za rasterećenje privrede UPFBiH vidi ukidanje članarine u turističkim zajednicama, naknade za opštekorisnu funkciju šuma i obaveze notarske ovjere a kata za pravne osobe. Također predlažu smanjenje doprinosa za zdravstvo i za osiguranje od nezaposlenosti.

Poslodavci kao mjere za poboljšanje likvidnosti predlažu uvođenje multilateralne kompenzacije i hitno donošenje Zakona o izmirenju obaveza, kojim se utvrđuje rok plaćanja budžetskih korisnika od 45 dana.

Osvrćući se na zahtjeve za smanjenje parafiskalnih opterećenja, Federalno ministarstvo finansija je upoznalo učesnike današnje sjednice da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo okoliša i turizma pristupiti izmjenama propisa koji regulišu opću vodenu i naknadu za opće korisne funkcije šuma, kao i članarine turističkih zajednica.

Uz tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, kazano je također, u proceduri je donošenje novog Zakona o porezu na dobit, čija su rješenja bazirana na zaštiti porezne osnovice.

Kada je riječ o stabilizaciji fondova za PIO i zdravstvenog osiguranja, u 2013. godini je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kojim je omogućen otpis zatezne kamate obračunata na dugove po osnovu javnih prihoda.

U izjašnjenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije pominju se strateški dokumenti kojima se dugoročno definiraju razvoji industrijskog i energetskog sektora. Ocijenjeno je da je, kroz dobru politiku poticaja, dobru legislativu iz nadležnosti ovog ministarstva kao i programe sačinjen dobar ambijent za razvoj privrede u FBiH i BiH u cjelini.

Izjašnjavajući se o predloženim mjerama, Federalno ministarstvo pravde osvrnulo se i na reformu javne uprave, konstatirajući da bi sve reformske aktivnosti trebalo usmjeravati i pratiti s jednog mjesta svakog upravnog nivoa. To podrazumijeva dodjelu tih nadležnosti jednom od postojećih organa uprave, odnosno upravnih organizacija, uz njihovo kadrovsko jačanje i tehničku opremljenost. Time bi prestala potreba za mnogim radnim grupama i timovima, koji ne daju potrebne i očekivane rezultate. U Federaciji BiH je potrebno, što je moguće prije, otpočeti razgovore i postići dogovor o načinu izvršavanja zajedničkih nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti.

Ubrzavanje svih aktivnosti za donošenje Zakona o finansijskom poslovanju s rokovima izvršavanja novčanih obaveza i predstečajnoj nagodbi Federalno ministarstvo trgovine smatra jednim od prioriteta. Ovo zakonsko rješenje treba inicirati promjene u platežnim navikama svih učesnika u izmirenju dužničkih obaveza, bilo poduzetnika iii ugovornih organa. Ono predstavlja početak uvođenja financijske discipline i rješavanja problema nelikvidnosti, odnosno restrukturiranja društava koja imaju ekonomski potencijal, a u cilju očuvanja održivih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, u okviru svojih nadležnosti, a zajedno sa Željeznicama FBiH, kao jednu od mjera planira aktivnosti na ostvarivanju uvoza nafte željeznicom i zabrane prometovanja kamionima tokom vikenda. Ovo bi trebalo rezultirati višemilionskim uvećanjem prihoda, dok se uvećanje javnih prihoda države procjenjuje na više stotina miliona KM.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prijedlog odluke o utvrđivanju najniže satnice u FBiH kojim je predviđeno da najniža neto satnica iznosi 2,15 KM, najniža neto satnica s porezom na dohodak 2,26 KM, a najniža bruto satnica 3,28 KM.

Jedna od ključnih mjera koje su provedene u proteklom periodu, kaže se u izjašnjenju ovog ministarstva, jeste razmatranje i usvajanje u Parlamentu FBiH Strategije reforme penzionog sistema u FBiH. Ova će strategija, uz donošenje na njoj baziranog seta zakona, poboljšati i stabilizirati sistem penzionog osiguranja.

Cilj novog Zakona o osnovama socijalne zaštite je osiguranje minimalne materijalne sigurnost pojedinaca i porodica u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Također, novim Zakonom o zaštiti porodice s djecom želi se omogućiti dostupnost i ujednačenost ostvarivanja osnovnog paketa prava. Ministarstvo intenzivno radi i na pripremi novih zakonskih propisa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom.

Što se tiče pitanja duga FBiH prema Federalnom zavodu PIO, on se servisira redovno i bržom dinamikom nego što je to predviđeno Zakonom.

Izjašnjenje na prijedloge mjera SSSBiH i UPFBiH dala su i federalna zdravstva, prostornog uređenja, unutrašnjih poslova, za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, okoliša i turizma, poduzetništva, razvoja i obrta, obrazovanja i nauke, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sjednica Vlade FBiH rezultirala je zaključkom da sve predložene mjere koje su predložili SSSBiH i UPFBiH, a prihvatili su ih resorni federalni ministri, postaju sastavni dio Programa rada Vlade FBiH. O mjerama koje nisu prihvaćene, radna grupa koju će čiuniti predstavnici SSSBiH i UPFBiH će razgovarati pojedinačno s resornim ministrima.

Također je zaključeno da će za 60 dana biti organiziran novi sastanak u istom sastavu na kojem će biti analizirana provedba današnjih zaključaka i usvojenih mjera.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je zahvalio predstavicima SSSBiH i UPFBiH na konstruktivnom doprinosu današnjoj sjednici, te kazao da socijalni dijalog nema alternativu, te da se jedino kroz partnerstvo mogu kreirati kvalitetne politike.

Govoreći o onome što je Vlada FBiH već postigla na ekonomskom planu, premijer je istakao rast industrijske proizvodnje u prošloj u odnosu na 2102. godinu od 7,4 posto. U istom periodu, uvoz je porastao 1,4 posto, ali je izvoz bio veći 5,7 posto.

Investicije samo na Koridoru Vc iznose milijardu i dvjesto miliona KM, a od 37 kilometara autoceste, koliko je bilo na početku mandata ove Vlade FBiH, već tokom ove godine prometovat će se na 65 novih kilometara autocesta. Samo za revitalizaciju rudnika investirano je oko dvjesto miliona konvertibilnih maraka.

Od početka mandata, Vlada FBiH je stvorila uslove da penzije u FBiH budu dva puta povećane za po pet posto.

Federacija BiH vraća više dugova nego što iznose nova zaduženja. Tako će Vladi u sljedećem mandatu biti ostavljen unutarnji i vanjski dug manji za 440 miliona KM nego što ga je sadašnja Vlada FBiH zatekla. Javna potrošnja je u 2014. smanjena za dodatnih 45 miliona KM, iako je u 2013. godini već bila smanjena na nivo iz 2008. godine.

"Riječ je o značajnim uštedama i na tome ćemo zajedno s vama raditi i dalje", naglasio je federalni premijer.

Zaključujući današnji sastanak, on je posebno naglasio da je Vlada Federacije BiH ponovo u parlamentarnu proceduru uputila set takozvanih antikoruptivnih zakona i da će istrajati na njihovom donošenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti