Vlada KS poništila Odluku o zaštiti ventilacionih koridora

09.06.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS poništila Odluku o zaštiti ventilacionih koridora

Očekuju nas dugi zimski mjeseci u smogu, sve manje zelenih površina, dodatne gužve na saobraćajnicama... upozoravaju ekolozi.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 12. maja poništila Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koja je izazvala dosta rasprava i neslaganja na lokalnoj političkoj sceni u prošloj godini, a koja je čak bila i predmet spora pred Ustavnim sudom FBiH.

Ovom odlukom privremeno se zabranjivalo donošenje upravnih akata o odobravanju građenja bilo kakvih građevina ili izvođenje zahvata u prostoru koji je u Sarajevu ucrtan kao ventilacioni/zračni koridor.

Vlada premijera Forte je ovu odluku, koju je na ljeto prošle godine donijela Vlada Marija Nenadića, poništila samo nekoliko sedmica nakon presude Ustavnog suda FBiH u sporu sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem, a koja je prošla nezapažena u javnosti.

Ustavni sud FBiH je, odlučujući o zahtjevu načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića protiv Vlade KS odlučio je da u pomenutoj odluci Vlade KS o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada” nije povrijeđeno pravo Općine Novi Grad na lokalnu samoupravu.

Podsjetimo, Efendić je u avgustu prošle godine napao Vladu KS koju su činili SDA-SBB-DF odnosno ministarstvo prostornog uređenja, tada na čelu sa Farukom Kapidžićem, da “suprotno Zakonu o prostornom uređenju KS, prekraja važeće regulacione planove u koje se ucrtavaju zamišljeni ventilacioni koridori i preporuke iz neutemeljene studije”.

Vlada Marija Nenadića prije nego što će biti smijenjena u decembru produžila je odluku do 1. jula ove godine.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tvrdi da je odluka poništena zato što će nalazi Studije o ventilacionim koridorima biti sastavni dio novog Urbanističkog plana Sarajeva, što će predstavljati sistemsko rješenje, za razliku od Odluke koja je, navodno, napravila pravnu nesigurnost.

Urbanistički plan grada Sarajeva za urbano područje Sarajevo (Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća) za period od 1986. do 2015. godine donešen je u februaru 1990. godine. U oktobru 2016. godine, Skupština Kantona Sarajevo donosi odluku o izradi novog urbanističkog plana.

Iz Udruženja "Eko akcija" podsjećaju da je Članom 18. Odluke definisano je da stari Urbanistički plan ostaje na snazi do donošenja novog urbanističkog plana.

" I pored toga, premijer Forto tvrdi da je "Urbanistički plan istekao još 2016. i "da je opštinama prepušteno da improvizuju". Suprotno premijerovim tvrdnjama, nakon 2016. godine i opštine i gradska uprava su odobrile niz regulacionih planova u kojima je kao planska osnova korišten stari Urbanistički plan. Prema optimističnom Forti, novi Urbanistički plan, u kojeg suprotno zakonskim odredbama i neprestanog pozivanje i Vlade i premijera na transparentnost, javnost još uvijek nema nikakvog uvida, trebao bi biti usvojen tokom ljeta. Do tada, opštine mogu izdati na desetine dozvola za nove visoke zgrade što će za posljedicu imati gradnju niza novih tajkunskih nebodera – Skenderija, Marindvor, Pofalići, Strojorad, kod RTV Doma itd. Očekuju nas dugi zimski mjeseci u smogu, sve manje zelenih površina, dodatne gužve na saobraćajnicama, dodatni problemi s ionako problematičnim parkiranjem. Za vlast koja se predstavljala kao alternativa dosadašnjoj politici i koja je isticala svoju opredijeljenost za transparentnost, za rješenja zasnovana na struci i nauci, "trojka" se pokazuje kao dostojan nasljednik klike koja je vladala prethodne tri decenije na štetu grada i njegovih ljudi", poručili su iz ovog Udruženja. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti