Vodomjerne stanice još uvijek bilježe porast vodostaja

15.05.2014. 15:00 / Izvor: Fena
Vodomjerne stanice još uvijek bilježe porast vodostaja

Na području Srednje Posavine zabilježen je porast vodostaja rijeke Save u prosjeku 10 cm svakih sat vremena dok na području Odžačke Posavine porast vodostaja rijeke Save je u prosjeku 5 cm svakih sat vremena.

Vodomjerne stanice automatskog hidrološkog monitoring sistema «Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo», prema podacima u 13.00 sati,  na većini vodotoka, u ingerenciji Agencije - vodotoci I kategorije, vodnog područja rijeke Save u FBiH, još uvijek bilježe porast vodostaja.

Trend porasta vodostaja još uvijek se registruje na vodotocima: Sava, Una, Sana, Sanica, Bosna, Vrbas, Usora i Spreča.

Na području Srednje Posavine zabilježen je porast vodostaja rijeke Save u prosjeku 10 cm svakih sat vremena dok na području Odžačke Posavine porast vodostaja rijeke Save je u prosjeku 5 cm svakih sat vremena.

Na slivu rijeke Une vodostaji su u blagom porastu u prosjeku 1 cm svakih sat vremena i to na HS Kulen Vakuf (rijeka Una), HS Kralje(rijeka Una) i HS Sanski Most (rijeka Sana) i HS Bosanska Krupa (rijeka Una).

Vodostaji rijeke Vrbas su u stagnaciji izuzev na lokaciji HS Daljan (Donji Vakuf) gdje je zabilježen porast u posljednjih sat vremena cca 10cm.

Rijeka Bosna ima trend porasta vodostaja na vodomjernim stanicama u srednjem i donjem dijelu toka (nizvodno od Zenice) i na većini pritoka.

Čitavim tokom rijeke Bosne, prema dosadašnjim analizama bilježe se velike vode povratnog perioda 1/100 godina.

Zbog stanja na terenu odnosno izljevanja rijeke Bosne iz matičnog korita i pronosa plutajućeg otpada došlo je do destrukcije mjerne opreme na nekim automatskim mjernim stanicama. Ekipe su na terenu u cilju dijagnosticiranja stanja.

Riječ je o HS Maglaj, HS Maglaj Grad, HS Donji Ulišnjak, HS Kosova, HS Žepče, HS Visoko... Na HS Karanovac zabilježen porast od 14 cm u protleka 4 sata, tako da je trenutni vodostaj 570 cm prešao vrijednost maksimalnog zabilježenog vodostaja u julu 2010.g. kada je iznosio 525 cm).

Na povečanje vodostaja veliki uticaj imaju prelivne vode na brani Modrac koje su se aktivirale tokom protekle noći.

Na lokaciji HS Srebrenik na rijeci Tinji zabilježen je nagli porast vodostaja od cca 2,5 m u posljednja 24 sata, ali obzirom da se radi o bujičnom vodotoku u zadnja četiri sata primjećujemo da je vodostaj u stagnaciji i blagom opadanju.

Na lokaciji HS Kaloševići na rijeci Usori u zadnja četiri sata zabilježen je porast vodostaja od cca 20 cm i dalje ima trend porasta.

Rijeka Miljacka u posljednja četiri sata bilježi trend stagnacije i blagog opadanja (HS Vodoprivreda).

Na rijeci Drini vodostaji su u blagom opadanju (HS Goražde), saopćeno je iz Agencije. 

"Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo» provodi sve aktivnosti, u okviru obaveza i nadležnosti propisanih Zakonom o vodama FBiH.

U vodoprivrednom informacionom centru odvijaju se stalne dežure uposlenika Agencije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti