Zajednički do rješenja problema mostarskog Aluminija

13.06.2014. 14:13 / Izvor: eKapija.ba
Zajednički do rješenja problema mostarskog Aluminija

Vlada je dala podršku novom rukovodstvu Aluminija koje je već poduzelo brojne mjere za racionalnije poslovanje. Naravno, rezultati ne mogu biti odmah i u punom obujmu vidljivi, ali su prvi potezi ohrabrujući, navode iz Vlade.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s menadžmentima mostarskog Aluminija, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB i Unicredit Banke o aktivnostima koje bi dovele do uspješnog poslovanja Aluminija i rješavanja njegovih obveza spram povjeritelja, prije svega Elektroprivrede HZ HB.

Tijekom razgovora data je podrška novom rukovodstvu Aluminija koje je već poduzelo brojne mjere za racionalnije poslovanje. Naravno, rezultati ne mogu biti odmah i u punom obujmu vidljivi, ali su prvi potezi ohrabrujući.

Najveći dio razgovora bio je posvećen izmirenju dugova mostarskog kombinata za isporučenu električnu energiju. Prema riječima njegovih čelnika, sadašnja cijena struje uveliko opterećuje poslovanje. No, zajednički je konstatirano da Aluminij mora početi plaćati račune Elektroprivredi HZ HB. To bi bila dobra poruka ne samo Elektroprivredi HZ HB, već i ostalim povjeriteljima o ozbiljnosti Aluminija da rješava nagomilane probleme.

Danas je Elektroprivreda BiH ponudila, a Aluminij prihvatio da mu njezini stručnjaci pomognu savjetima o nabavkama električne energije na međunarodnim burzama, odnosno onda kada je njezina cijena najpovoljnija. Prvi sastanak posvećen ovom pitanju planiran je već za ponedjeljak.

Također je dogovoreno da Nadzorni odbor i Uprava Aluminija angažiraju vanjske konzultante i, u suradnji s njima, sačine plan reprograma dugova i, dugoročno, plan restrukturiranja kapitala.

Vlada FBiH će, kao njegov 44 postotni vlasnik, podržati sve dobre projekte koji Aluminiju obećavaju bolju budućnost. Jer, kako je kazao premijer Nikšić, urušavanje Aluminija ne odgovara ni državi, ni njegovim radnicima, ni povjeriteljima. To je razlog što rješenje treba tražiti jedino kroz suradnju svih zainteresiranih, saopćeno je iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti