Završava se sanacija lijevog boka brane HE Rama

28.10.2011. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
Završava se sanacija lijevog boka brane HE Rama

U okviru projekta revitalizacije HE Rama završeni su višemjesečni radovi na sanaciji lijevoga boka brane HE “Rama” i injekcijske zavjese.

Slijedi završni tehnički prijam radova, a trenutačno je u tijeku izvlačenje strojeva iz obodne galerije i transport cjelokupne opreme.

Glavni je cilj spomenutih radova smanjenje propusnosti brane u što je moguće većoj mjeri, budući da je proteklih godina, u više navrata, upravo na lijevom boku brane, zabilježeno značajno propuštanje vode.

Izvršeno je 26 650 metara bušenja, a ovisno o mjestu dubina bušotinā iznosila je 81 do 150 metara.

Vrijednost je ovih radova oko tri milijuna eura, što je samo nastavak ulaganja u sustavnu modernizaciju HE Rama u koju su proteklih godina uložena bitna financijska sredstva.

Izvođači radova u ovoj fazi rekonstrukcije bili su zagrebačka “Geotehnika” kao glavni nositelj i podizvođač radova zenička “Geosonda”.

Inače, financijska vrijednost ukupnoga projekta revitalizacije HE Rama iznosi 39 milijuna eura.

Svi bi predviđeni poslovi trebali biti dovršeni do kraja 2013. godine, a obuhvaćaju ugradnju blok transformatora i revitalizaciju turbina, generatora, ugradnju monitoringa za agregate, sanaciju injekcijske zavjese, proširenje 220 kV-GIS postrojenja sa sekundarnom opremom i kabelima, integraciju sekundarnih sustava i primarne opreme.

Prema programu izvođenja radova sljedeće 2012. godine planirano je potpuno pražnjenje akumulacijskoga jezera i sanacija cijelog ekrana brane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti