Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zvizdić: BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore

08.05.2019. 10:48 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina je ostvarila vrlo značajne pomake i njeni ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jutros na otvaranju Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. godine u Sarajevu.

On je najprije učesnicima poželio dobrodošlicu u "prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu i glavni grad Sarajevo".

"Dobro došli u zemlju izuzetnih prirodnih resursa, vrijednih i talentovanih ljudi i uspješnih menadžera. Zemlju i grad koji će vam se, sasvim sigurno dopasti, ne samo zbog svoje ljepote i gostoljubljivosti njenih stanovnika, nego i kao prepoznatljivo mjesto razmjene inventivnih ideja i atraktivnih investicionih projekata kao i brojnih poslovnih mogućnosti koje će vam biti predstavljene u toku ove konferencije", kazao je Zvizdić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja, podsjećajući da će na više od 40 različitih sesija, koje će biti organizirane u narednih par dana, razmijeniti dragocjena iskustva, znanja i vještine sa gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, privrednicima, bankarima, finansijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaraoci, rukovodioci i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija. 

"Razgovaraćemo o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regionu zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti privrednog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitavog regiona - a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitavog regiona koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati", naveo je predsjedavajući Zvizdić.

Napomenuo je da je, zbog svega navedenog, i opredjeljenje Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine i bilo usmjereno ka preuzimanje evropske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje.

"Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostvarila vrlo značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa kvalitete i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i ukupne bh. ekonomije.

Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad tri posto, i taj trend se nastavio i u 2019. godini, obim vanjskotrgovinske razmjene se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, i po tome smo među vodećim zemljama na zapadnom Balkanu", kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, stopa nezaposlenosti pokazuje stalnu tendenciju pada, otvorene su desetine hiljada novih radnih mjesta.  

Dodao je da je „naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni i dalje EU, u koju izvozimo više od 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska“.

 

 

Napomenuo je da je BiH je u 2018. imala rekordnih 800 miliona KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje za oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je najvažnije, činjenica da se taj trend nastavlja i u 2019. godini, „što pokazuje da su brojne reforme koje smo realizirali i one na čijoj realizaciji trenutno radimo polučile rezultat. BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regiona, EU i cijeloga svijeta“.

"Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala više od 2,3 milijarde eura u BiH, u više od 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. u BiH uložila 200 miliona eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017. godini. Očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 miliona eura u 2019. godini, ne samo u sektoru ingrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji", naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da je „naša obaveza i naše čvrsto opredijeljenje da ćemo nastaviti s ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg ekonomskog razvoja“.

"Mi ćemo i dalje raditi kako bismo BiH učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta.

Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti s reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integrisanje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture",  kazao je Zvizdić.

U svim tim našim planovima, naglasio je on, Evropska banka za obnovu i razvoj je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne BiH.

"Ali, ovo su teme o kojima ćemo govoriti na narednim sesijama, posebno na investicionoj sesiji koja će biti održana sutra, i na kojoj ćemo pozvati sve prisutne investiture  i obrazložoti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH. Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da mnogobrojni današnji i sutrašnji sastanci i događaji budu uspješni i da doprinesu našem zajedničkom cilju, a to je jačanje bosanskohercegovačke ekonomije i ekonomije u našem regionu", naglasio je Zvizdić.

Na kraju je učesnicima  poželio ugodan i prijatan boravak u našoj lijepoj zemlji.

"Nadam se da ćete naći vremena da uživate u bosanskohercegovačkim ljepotama, unikatnom kulturnohistorijskom naslijeđu i ljepotama Sarajeva. I na kraju, još jednom se želim zahvaliti na konstruktivnoj saradnji i snažnom angažmanu EBRD-a u BiH, putem kojeg je implementiran veliki broj važnih infrastrukturnih i drugih projekata od velikog značaja za ekonomsku obnovu i razvoj BiH. Zbog toga mi je čast i zadovoljstvo da u ime BiH kao zemlje domaćina, zajedno s predstavnicima EBRD-a, otvorim Godišnji sastanak EBRD-a za 2019. godinu u Sarajevu",  kazao je Zvizdić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti