Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Besplatno mjerenje šećera u krvi u Konzumovim prodavnicama

13.11.2016. 10:15 / Izvor:

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa  obilježava se u ponedjeljak 14.  novembra, a tim povodom Konzum BiH osigurao je besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi u svojim prodavnicama u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Brčkom. Na osnovu rezultata, građani će od stručnjaka dobiti savjete za kvalitetniji i zdraviji život.

''Nadamo se velikom odzivu građana na ovu akciju, pogotovo onih koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja. Pregledi će se vršiti tokom cijelog dana,  jer želimo doprinijeti zdravlju bh. populacije, prije svega preventivno, ali i da ljudi koji se bore s ovom bolešću dobiju savjete za zdrav i dug život'',  istakla je Zvezdana Stojaković, PR menadžerica Konzuma BiH.

Broj oboljelih od dijabetesa u BiH je sve veći, a savremeni način života potpuno je promijenio životne i prehrambene navike. Sjedeći način života, malo kretanja, previše procesuirane hrane, stres, pušenje utjecali su na razvoj nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes, koji je danas peti vodeći uzrok smrtnosti. Stoga je zdrava ishrana važna kao preventivno djelovanje ali i kao pomoć za oboljele kako bi se kontrolisala razina šećera u krvi i vodio normalan i zdrav život.

"Vrlo važan faktor kod prehrane osoba oboljelih od dijabetesa je pravilna raspodjela obroka. Obroci se ne smiju preskakati ili spajati. Preporučuju se najmanje 3 glavna obroka i 2-3 međuobroka u ovisnosti od primjene preporučene farmakološke terapije. Pravilna prehrana koja se preporučuje oboljelim od dijabetesa je ista preporuka koja važi i za zdrave osobe, a temelji se na uravnoteženom unosu namirnica, konzumiranju raznolike hrane sa niskim glikemijskim indeksom, uz redovnu fizičku aktivnost i pozitivne životne navike", naglasila je Marizela Šabanović, nutricionistkinja.

Konzum BiH kroz posebnu liniju proizvoda i odjel zdrave hrane brine da kupci svakodnevno mogu brinuti o zdravlju i nadohvat ruke imati svježe i zdrave namirnice, a povodom svjetskog dana šećerne bolesti bit će upriličene posebne promocije i degustacije zdravih namirnica.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza