Odabrani korisnici Transfera za razvoj turizma za 2016. godinu

19.12.2016. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Odabrani korisnici Transfera za razvoj turizma za 2016. godinu

FMOIT odabralo je korisnike sredstava "Akcijskog plana Strategije turizma Federacije BiH -Transfer za razvoj turizma" za 2016. godinu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odabralo je korisnike sredstava "Akcijskog plana Strategije turizma Federacije BiH -Transfer za razvoj turizma" za 2016. godinu.

U okviru Programa I odobrena su sredstva od 467.532,00 KM  za 73 korisnika i to za sufinasiranje projekata gradnje novih, proširenja, obnove i unapređenja turističko-ugostiteljskih kapaciteta i infrastrukture.

Za 34 korisnika osigurano je 300.000 KM za Program II koji se odnosi na sufinansiranje Programa razvoja planinskog, ruralnog i eko-turizma (za započete i nove aktivnosti u planinsko-ruralnim područjima, u cilju uređenja i unapredenja turističke ponude, produžetka turističke sezone i privlačenja novih domaćih i stranih turista).

Za sufinansiranje Programa razvoja sportsko-avanturističkog turizma (biciklizam, rafting, adrenalinski sportovi, lov, ribolov i sl.) u cilju obogaćenja i unapređenja turističke ponude i privlačenja kako domaćih, tako i regionalnih i stranih turista Ministarstvo je osiguralo  300.000 KM za 23 korisnika, dok je za sufinasiranje Programa podrške promocije turističkih potencijala (sajmovi, manifestacije, kongresi, festivali....), koji imaju međunarodni značaj i organizuju se na području Federacije BiH, a promoviraju turističku destinaciju, raspoložive resurse, tradiciju i kulturu naroda i običaja u Federaciji BiH, kao i sa kojima se unapređuje tržišna ili druga konkurentnost BiH turizma i ugostiteljstva osigurano 200.000 KM za 36 korisnika.

Ministarstvo je osiguralo sredstva u uznosu od 200.000 KM za 43 korisnika za Program podrške promociji turističkih potencijala kroz izradu promotivnih materijala u elektronskom i printanom obliku na službenim jezicima Bosne i Hercegovine, engleskom jeziku i po mogućnosti još jednom stranom jeziku (web portala, aplikacija i video zapisa/spotova, brošura, stručne literature, itd.), koji doprinose boljoj informiranosti turista o raspoloživim resursima i kapacitetima Bosne i Hercegovine, kao i širenju informacija o turističkim destinacijama i ponudi.

Novčanu podršku Ministarstva u iznosu od 150.000 KM dobili su i Programi podrške putničkih agencija koje rade na dovođenju turista u BiH - INOOMING i vrše promociju raspoloživih resursa i turističkih destinacija na području Federacije BiH. Ova sredstva su raspoređena na deset korisnika.

Ministarstvo je u okviru sufinansiranja Programa podrške idejnih rješenja i izrade originalnih turističkih suvenira u svrhu jačanja turističke ponude (etno-suvenir vezan za tradicijsku, rurainu, kulturnu baštinu, suveniri koji promovišu domaće gastronomske brendove i organske proizvode, eko- suveniri kao eterična ulja i sapuni, itd.), koji će se koristili na domaćim i međunarodnim sajmovima i u prodaji, odabralo 30 korisnika transfera i njima je raspoređeno 150.000 KM.

Detaljniji pregled korisnika i programa možete pogledati OVDJE.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti