Ove godine potpuna zabrana pušenja u javnim prostorijama

25.01.2017. 11:31 / Izvor: Večernji List
Ove godine potpuna zabrana pušenja u javnim prostorijama

Na prostoru Federacije BiH gotovo svaka druga osoba aktivno konzumira duhanske proizvode unatoč stalnom rastu njihovih cijena.

Na prostoru Federacije BiH gotovo svaka druga osoba aktivno konzumira duhanske proizvode unatoč stalnom rastu njihovih cijena. U prosjeku konzumiraju do kutije cigareta dnevno. Pretvoreno u novac, prosječno 2 KM dnevno ode u dim. Iako većina gradana novca baš i nema, puno veći problem je zdravlje koje aktivno i pasivno pušenje uništava.

U zapadnim zemljama povećanje cijena i zabrana pušenja u zatvo- renim javnim prostorima doveli su do pada broja pušača. S obzirom na to da rast cijena duhana nije smanjio broj pušača, možda zabrana pušenja u javnim objektima to ipak uspije. Naime, potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima na području Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi stupiti na snagu u ovoj godini. Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnica ravnatelja za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, objasnila je za Radiosarajevo.ba kako se trenutačno nalaze u fazi iščekivanja prihvaćanja formalne procedure novog prednacrta zakona o ograničenoj upotrebi kontrole duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Prednacrt bi trebalo prihvatiti Federalno ministarstvo za zdravstvo.

"Tekst novog zakona je harmoniziran u većoj mjeri trenutačnim važećim smjernicama EU o kontroli duhana i okvirnoj konvenciji o kontroli duhana. Prije slanja zakona u proceduru usvajanja, on je morao proći instancije javne rasprave, odnosno mišljenja javnih ustanova na razini županija i Federacije, što je uradeno u skladu s radom Federalnog ministarstva za zdravstvo i očekuje se provedba tijekom ove godine", kazala je Ramić-Čatak.

Novi zakon predstavlja značajan iskorak u odnosu na prethodni koji je raden 1998.

"To je zakon kojim mi želimo zaštiti zdravlje cijelog stanovništva u FBiH, dakle, pomoći nepušačima i pušačima. Nepušačima želimo pomoći da, uvođenjem kompletne zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima, dobiju sigurnu i učinkovitu zaštitu od posljedica pasivnog pušenja, što u prethodnom zakonu nije kompletno postignuto", kazala je Ramić-Čatak istaknuvši kako su pušačke prostorije postale dio svakodnevice koje žele sada eliminirati uvođenjem novog zakona.

"Ključna stvar na koju bih ja upozorila je uvodenje kompletne zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima. Zakon jeproširio i definiciju duhanskih proizvoda uvodenjem nekih novih vrsta koje su se pojavile na tržištu od 1998., kada je bio prvi zakon. Kazne su mnogo oštrije u odnosu na verziju zakona iz navedene godine te se kreću od nekoliko stotina do više tisuća KM za fizičke i pravne osobe koje krše odredbe ovog zakona. Usklađene su i odredbe vezane uz zabranu reklamiranja, promocije i sponzorstva duhanske industrije", rekla je Ramić-Čatak napomenuvši kako je taj članak zakona napisan u skladu s odgovarajućim člankom okvirne konvencije o kontroli duhana SZO-a.

Večernji list/Radio Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti