Slaba provodivost obaveza iz Strategije za borbu protiv korupcije

05.08.2016. 07:52 / Izvor: Fena
Slaba provodivost obaveza iz Strategije za borbu protiv korupcije

 Mali postotak institucija, uglavnom na državnom nivou, započeo je ispunjavanje obaveza predviđenih iz Strategije za borbu protiv korupcije.

Mali postotak institucija, uglavnom na državnom nivou, započeo je ispunjavanje obaveza predviđenih iz Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019.  

Zaključak je to prvog monitoring Izvještaja Transparency International-a (TI) o realizaciji Akcionog plana tokom prve godine, koje se trebaju realizovati nakon što je Vijeće ministara BiH na Prijedlog Agencije za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije 7. maja 2015. usvojilo navedenu strategiju.   

"Analiza mjera koje se nalaze u fazi realizacije pokazuje da osim dinamike, niti sam kvalitet implementacije nije na zadovoljavajućem nivou", izjavila je na predstavljanju izvještaja izvršna direktorica TI Lejla Ibranović.

Navela je da mjere razvijanja i usvajanja strateških dokumenata na nižim nivoima vlasti, čiji je rok provedbe godinu dana nakon usvajanja Strategije, pokazuje da su tek tri kantona (Sarajevski, Bosansko-podrinjski i Kanton 10) u potpunosti i na vrijeme ispunili tu obavezu iz Strategije, dok se dva kantona nalaze u fazi realizacije te obaveze iz Akcionog plana.

"Još nisu formirana sva tijela na nižim nivoima vlasti kao jedan od osnovnih preduslova za pripremu strateških dokumenata i njihovu implementaciju  na nižim nivoima vlasti", dodala je Ibranović.

Samo je 19 institucija sa državnog nivoa, dostavilo Agenciji Izvještaje o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana.

Također, pojedine mjere koje su provedene, nisu realizovane u skladu sa najboljom praksom i međunarodnim obavezama BiH.

"Najogledniji primjer je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija, u koji je ugrađeno tek pet od devet preporuka Grupe zamalja za borbu protiv korupcije (GRECO), dok je u isto vrijeme propuštena prilika za suštinsko unapređenje transparentnosti i odgovornosti političkih partija", rekla je  program menadžerica Ivana Korajlić.

Nakon usvajanja Strategije nisu započete neke od najhitnijih mjera, a to su:  analiza sadržaja svih zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH u svrhu identifikacije rješenja koja otežavaju pristup informacijama, unapređenje podzakonskih akata/pravilnika za podnošenje finansijskih izvještaja političkih partija, uvođenje zakonske obaveze za izradu planova integriteta za javne institucije u BiH.

"Posebno je problematično provođenje strateškog cilja koji se odnosi na unapređenje djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih institucija i organa za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije, gdje od osam mjera predviđenih u prvoj godini realizacije niti jedna nije u potpunosti provedena", kazala je Korajlić.

U narednom perodu, poručila je, potrebno je da Agencija analizira sve aktivnosti koje nisu u potpunosti realizovane tokom prvih 12 mjeseci od usvajanje Strategije, te da dodatno inicira institucijama da su dužne izvršavati obaveze kako bi se spriječio dodatni zaostatak u provedbi aktivnosti iz Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti