Biden na video-sastanku s čelnicima EU-a

24.03.2021. 11:51 / Izvor: Agencije
Biden na video-sastanku s čelnicima EU-a

Vrijeme za obnovu transatlantskog savezništva, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je da će se američki predsjednik Joe Biden video-vezom pridružiti sastanku čelnika država članica Evropske unije u četvrtak.

"Pozvao sam predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da se pridruži našem sastanku, kako bi s nama podijelio svoja gledišta o budućoj saradnji. Vrijeme za obnovu transatlantskog savezništva", poručio je Michel na Twitteru.

Čelnici EU-a u četvrtak i petak će održati virtualni sastanak na vrhu, prenosi Hina.

Samit je ranije bio planiran kao fizički sastanak, ali je, zbog velikog rasta broja novozaraženih korona virusom, odlučeno da bude održan kao videokonferencija.

Povratak međunarodnog utjecaja SAD-a

U telefonskom razgovoru Bidena i predsjedavajuće Evropske komisije Ursule van der Leyen ranije ovog mjeseca lideri su se složili, između ostalog, da "koordiniraju zajedničke interese, uključujući Kinu, Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan."

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je u protekle četiri godine SAD sa brojnih međunarodnih pozicija, što je omogućilo Rusiji i Kini da povećaju svoj utjecaj, uključujući Evropu.

Novoizabrani američki predsjednik, demokrata Biden, koji je dužnost preuzeo u januaru, najavio je povratak međunarodnog utjecaja SAD-a.

U tom kontekstu je više puta do sada naglasio i podršku EU i predanost popravljanju i revitalizaciji partnerstva između SAD-a i EU-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU