EU / POLITIKA

Britanski i evropski zvaničnici raspravljaju o mogućim odgodama Brexita

08.01.2019. 12:27 / Izvor: Fena

Britanski i evropski zvaničnici raspravljaju o mogućnosti produženja formalnog procesa britanskog napuštanja bloka, u jeku strahovanja da britanski parlament na glasanju zakazanom do 29. marta neće odobriti sporazum premijerke Therese May postignut s čelnicima EU, javile su u utorak novine Daily Telegraph pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Telegraph je citirao riječi tri neidentifikovana izvora EU da britanski zvaničnici "ispituju teren" oko provedbe člana 50 Lisabonskog ugovora, koji određuje uslove za napuštanje EU.

Premijerka Theresa May u više je navrata odbacila mogućnost odgode Brexita i također upozorila poslanike da bi, ukoliko odbiju njen sporazum s blokom, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti EU bez sporazuma.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay izjavio je da će Britanija napustiti EU kako je i planirano.

"Napuštamo Evropsku uniju 29. marta. Mi ne pokušavamo produžiti rokove", izjavio je Barclay o članku Telegrapha. 

Upitan direktno da li će demantovati novinski izvještaj, Barclay je izjavio: "Da, jer veoma jasno mogu reći da je vladina politika da napustimo EU 29. marta". 

Dodao je da pozivanje na član 50 Lisabonskog ugovora nije jednostrana britanska odluka. Njegova provedba zahtijevala bi jednoglasno odobrenje šefova država EU u Evropskom vijeću.

Budućnost procesa Brexita ostala je duboko neizvjesna jer se očekuje da britanski poslanici u narednoj sedmici glasaju protiv sporazuma koji je premijerka May postigla s EU u novembru.

Poslovni čelnici i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez sporazuma osujetilo trgovinsku razmjenu, uzdrmalo finansijska tržišta i dislociralo lance snabdijevanja za petu svjetsku ekonomiju.

Pored napuštanja bloka bez sporazuma, ostale opcije uključuju odgodu Brexita, sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili održavanje drugog referenduma o članstvu u EU, prenosi Reuters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU