EU

Danski radnici najsretniji u EU

28.04.2014. 12:10 / Izvor: Tanjug

Danska ima najsretniju radnu snagu, a za njom slijede Austrija i Belgija, rezultati su istraživanja Eurobarometra iz Brisela.

Više od 80 posto ispitanika u Danskoj, Luksemburgu, Finskoj i Holandiji smatra da ima "dobre" uslove rada.

Na dnu liste se nalazi Grčka, kao jedina zemlja EU među njenih 28 članica, u kojoj se manje od polovine radnika izjasnilo zadovoljnim uslovima rada.

Tek 16 posto radnika u toj zemlji smatra da je njihova zemlja dobro mjesto za rad, a 38 posto je zadovoljno uslovima.

Istraživanje pokazuje i da je većina Evropljana zadovoljna pravima koja nude zakoni o radu u EU.

Svaki deveti ispitanik je naveo da godišnje ima najmanje četiri sedmice plaćenog odmora, dok su drugi ispitanici naveli da u njihovom poslu postoji "fleksibilnost" oko radnih sati.

Ipak, svaki šesti ispitanik je priznao da su se uslovi rada na njegovom poslu pogoršali u posljednjih pet godina, kao rezultat rastuće nezaposlenosti i smanjivanja zarada širom EU.

Komesar EU za zaposlenje Laszlo Andor izjavio je da Unija ima ogromnu odgovornost da obezbijedi dobre uslove rada koji će dovesti do visokog stepena zadovoljstva među evropskim radnicima, ali i da on strahuje da će uslovi rada "trpjeti zbog ekonomske krize".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU